Game Of Thrones

Το Game of Thrones (στο εξής GoT) είναι μια δραματική αμερικανική τηλεοπτική σειρά φαντασίας που βασίζεται στη σειρά βιβλίων A Song of Ice and Fire του, επίσης αμερικανού, συγγραφέα George R.R. Martin. Μας συστήθηκε τον Απρίλιο του 2011 από το κανάλι HBO και πλέον αριθμεί πάνω από 5 εκατομμύρια θεατές ανά τον κόσμο. Αυτή τη στιγμή διανύουμε τον 5ο κύκλο της σειράς ενώ έχουν ήδη ανακοινωθεί και οι επόμενοι δυο.

Όλα αυτά είναι λίγο-πολύ γνωστά ακόμα και στους μη μυημένους. Αν ανήκετε στην ομάδα εκείνη που δεν παρακολουθεί τη σειρά, αυτό το άρθρο γράφτηκε για εσάς. Αν είστε από αυτούς που την παρακολουθούν ήδη, συνεχίστε να διαβάζετε, πιθανόν να ταυτιστείτε.

Εδώ συνοψίζονται λοιπόν, μερικοί λόγοι για τους οποίους μας αρέσει το GoT και που, αν σας αρέσουν οι ξένες σειρές, δεν θα χάσετε αν αρχίσετε να το βλέπετε.


1. Ο φανταστικός κόσμος που δημιούργησαν οι σκηνοθέτες της σειράς και ο Μάρτιν, είναι υπέροχος. Ισορροπεί μεταξύ πραγματικότητας και κλασσικού fantasy land με υπερφυσικά στοιχεία, στις σωστές αναλογίες. Χωρίζεται σε δυο ηπείρους, το Γουέστερος και το Έσσος. Έχει δράκους, γίγαντες, γουάργκ (ανθρώπους που μπορούν να ελέγχουν το μυαλό των ζώων), direwolves και την υπέρτατη απειλή για τα 7 βασίλεια, τους whitewalkers. Έχει τον άνθρωπο με τα χίλια πρόσωπα ζάκεν και  τον θεό του φωτός με την ιέρειά του Μελισάντε, η οποία μπορεί να προβλέπει καταστάσεις κοιτάζοντας τις φλόγες ως άλλη Πυθία. Οι εποχές στον κόσμο του Γουέστερος και του Έσσος διαρκούν περισσότερο και χωρίζονται μόνο σε χειμώνες και καλοκαίρια.

Όλα αυτά τα υπερφυσικά στοιχεία είναι μετρημένα και συνυπάρχουν αρμονικά με τον κατά τα άλλα ρεαλιστικό χαρακτήρα της σειράς. Ο Μάρτιν δημιούργησε μια κοινωνία που αντικατοπτρίζει την πραγματική και φέρει μεσαιωνικό ιστορικό υπόβαθρο. Υπάρχουν, ο Βασιλιάς, τα ανώτερα κοινωνικά στρώματα των πλουσίων που ανήκουν σε διαφορετικούς οίκους, οι υπηρέτες, οι εργάτες, οι δούλοι και οι κοινωνικά στιγματισμένοι (ο νάνος, ο ευνούχος, ο μπάσταρδος γιός, ο νοητικά καθυστερημένος, ο ανάπηρος).

Εκτός από κοινωνικό, το GoT έχει και ανθρωπολογικό ενδιαφέρον. Ο χάρτης των 7 βασιλείων μας παρουσιάζει διαφορετικές χώρες και λαούς που αντιστοιχούν στους πραγματικούς: οι ευρωπαίοι λευκοί του Βορρά και του Κίνγκς Λάντινγκ, οι νομάδες Ντοθράκι, οι μεσογειακοί του Ντορν.

Σε γλωσσικό επίπεδο, έχουμε την «κοινή γλώσσα» που δεν είναι άλλη από την αγγλική, την οποία ακούμε σε πολλές διαφορετικές προφορές ανάλογα με την καταγωγή του κάθε χαρακτήρα στη σειρά αλλά και του ηθοποιού που τον ενσαρκώνει. Ο οίκος των Λάννιστερ έχει νότια αγγλική προφορά, οι Στάρκ του Βορρά καθώς και οι γουάιλντλινγκς υιοθετούν την βόρεια αγγλική, οι Άρρυν κατά πλειοψηφία έχουν ουαλική προφορά, οι Τάλλυ ιρλανδική, o Σερ Τζόρα σκωτσέζικη. Στους χαρακτήρες που υπονοείται εξωτική καταγωγή χρησιμοποιούνται διάφορες προφορές όπως ισπανική, γερμανική, ολλανδική. Επιπλέον, η χρήση της γλώσσας αντιστοιχεί στο κοινωνικό επίπεδο του κάθε χαρακτήρα. Για παράδειγμα, τα αγγλικά των αριστοκρατών Λάννιστερ είναι εκλεπτυσμένα, μάλιστα ο νάνος Τύριον έχει λογοτεχνικό ύφος όντας από τους πιο μορφωμένους χαρακτήρες της σειράς, και απέχουν πολύ από αυτά των υπηρετών και των κατώτερων κοινωνικών στρωμάτων που έχουν χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο. Τέλος, όπως σε κάθε fantasy world, υπάρχουν και επινοημένες γλώσσες τις οποίες έχει δημιουργήσει ο Μάρτιν και ομιλούνται από τους λαούς του Έσσος π.χ. η γλώσσα της Βαλύρια και η γλώσσα των Ντοθράκι.

 

Game Of Thrones

 

2. Οι χαρακτήρες είναι οι πιο ολοκληρωμένοι και καλοδουλεμένοι που έχουμε δει σε σειρά. Στον κόσμο του Μάρτιν δεν υπάρχει η συνηθισμένη μάχη ανάμεσα στο απόλυτο καλό και το απόλυτο κακό. Δεν υπάρχουν ήρωες-σωτήρες ούτε σατανικοί κακοί που θέλουν να βυθίσουν το σύμπαν στο σκοτάδι «γιατί έτσι». Ακόμη και ο πιο αντιπαθητικός χαρακτήρας μπορεί να γίνει συμπαθής (εντάξει, όχι ο Τζόφρυ, αλλά ο Τζέιμι και ο Σκύλος τα καταφέρνουν μια χαρά), ενώ ακόμη και ο καλύτερος βγάζει πολλές φορές μια άκρως σκοτεινή πλευρά, π.χ. η Άρυα και η Νταινέρυς, μπορεί να εκπροσωπούν την καλή πλευρά αλλά δολοφονούν με ψυχρότητα  εκτελεστή όποιον θεωρήσουν άξιο να τιμωρηθεί για τις πράξεις του. Σε κάθε περίπτωση, ο καθένας έχει τους λόγους του για κάθε καλή ή κακή πράξη που κάνει και τίποτα δεν συμβαίνει αναίτια (ναι, ναι, εξαιρείται ο Τζόφρυ, το είπαμε).

Επιπλέον, δεν υπάρχουν «προστατευόμενοι» χαρακτήρες. Στις περισσότερες σειρές γνωρίζουμε από πριν ότι ο πρωταγωνιστής δεν πεθαίνει αλλιώς θα τελειώσει η σειρά. Εδώ, ακριβώς επειδή δεν υπάρχει πρωταγωνιστής αλλά οι χαρακτήρες είναι ποικίλοι και εξίσου σημαντικοί, μπορεί ανά πάσα στιγμή να θυσιαστούν στον βωμό της πλοκής. Άλλωστε το μότο της σειράς είναι "All men must die". Ο θεατής λοιπόν είναι ελεύθερος να ταυτιστεί και να συμπαθήσει οποιονδήποτε χαρακτήρα. Και μετά να τον δει να πεθαίνει.

Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι το GoT δεν είναι η μόνη σειρά με τόσο ενδιαφέροντες χαρακτήρες. Και θα είχε δίκιο. Δεν είχε και το Breaking Bad από τους καλύτερους χαρακτήρες που έχουμε δει; Βεβαίως. Η διαφορά είναι όμως, ότι στο GoT μιλάμε όχι για 5, αλλά για πάνω από 15 βασικούς και εξίσου σημαντικούς χαρακτήρες (και μετράω μόνο αυτούς που ζουν ακόμη). Πόσο εύκολο είναι σε μια σειρά που αριθμεί 20+ βασικούς χαρακτήρες όλοι να είναι τόσο μοναδικοί και συσχετισμένοι μεταξύ τους; Η πληθώρα χαρακτήρων δημιουργεί ένα από τα λίγα προβλήματα του GoT, το οποίο είναι η δυσκολία να θυμόμαστε ονόματα (όλα εξαιρετικά εύηχα να προσθέσω) σε συνδυασμό με πρόσωπα. Θεωρώ, όμως, ότι μετά τον πρώτο κύκλο αυτό το πρόβλημα λύνεται οριστικά.

Για να κλείσω με τους χαρακτήρες, θα ήθελα να επισημάνω ότι εκτός από πολύ δυναμικές ανδρικές φιγούρες, το GoT προσφέρει πληθώρα δυναμικών γυναικών, κάτι που βλέπουμε σπάνια σε σειρές: η Άρυα, η Ύγκριτ, η Όσα, η Μπριέν, η Άσα, η Μήρα και πολλές άλλες, όλες εξίσου δυναμικές, άλλοτε διατηρώντας την θηλυκότητά τους και άλλοτε επισκιάζοντάς την. Ενδιαφέρουσες είναι και οι δυναμικές ανδρών-γυναικών που βλέπουμε στα ζευγάρια του GoT. Η γκάμα εκτείνεται από απαγορευμένες σχέσεις λόγω κοινωνικών συμβιβασμών, σε εξαναγκαστικούς γάμους που παραμένουν ανεπιθύμητοι ή εξελίσσονται σε μεγάλους έρωτες, ενώ δε λείπουν και οι αιμομιξίες.

3. Η πλοκή δεν χωλαίνει. Κάθε επεισόδιο προσθέτει στην εξέλιξη της ιστορίας η οποία δε μένει στάσιμη. Προχωράει σταθερά και χωρίς να κάνει κοιλιά αφού άλλωστε βασίζεται στα βιβλία. Παρακολουθούμε πολλές παράλληλες ιστορίες οι οποίες συνδέονται ή θα συνδεθούν μελλοντικά, ενώ κάθε κουβέντα και πράξη έχει σημασία για την συνέχεια ή προσθέτει στο πάζλ του παρελθόντος. Ούτε μισό από τα 45 λεπτά του επεισοδίου δεν αναλώνεται σε ανούσιες σκηνές. Τέλος, η πλοκή μας επιφυλάσσει πολλές ανατροπές και το στοιχείο της έκπληξης (προσωπικά, η εντονότερη αντίδραση που είχα, ήταν το επεισόδιο με τον Κόκκινο Γάμο -δε νομίζω να το ξεπεράσω ποτέ).

4. Οι ηθοποιοί. Πάνω από το 50% του καστ είναι εξαιρετικά αρεστό στο μάτι του θεατή. Ακόμα και οι λιγότερο όμορφοι (αντικειμενικά) έχουν πολύ χαρακτηριστικά πρόσωπα. Επιφανειακό το επιχείρημα, όμως έχει σημασία η εμφάνιση των ηθοποιών για να δεθεί ο θεατής με τους χαρακτήρες που ενσαρκώνουν. Δεύτερον, έχουμε ένα πολυπολιτισμικό καστ που περιλαμβάνει ηθοποιούς από ΗΠΑ, Αγγλία, Δανία, Ολλανδία, Ισλανδία, Γερμανία, Χιλή, σε ρόλους κλειδιά πολλές φορές, ανάλογα με την εθνικότητά τους (π.χ. για εξωτικούς χαρακτήρες όπως η Μελισάντε, ο Τζάκεν και ο Όμπερυν επιλέγονται οι μη αγγλόφωνοι Carice van Houten, Tom Wlaschiha και Pedro Pascal και στην ερμηνεία διατηρείται η εξωτική προφορά τους, ενώ στο ρόλο του Βουνού επιλέγεται ο Ισλανδός γίγαντας Hafþór Júlíus Björnsson). Κανένας από τους ηθοποιούς δεν προδίδει το ρόλο του, ενώ ακόμα και οι κομπάρσοι δεν έχουν ούτε μια στιγμή αμήχανης απαγγελίας των γραμμών τους.

Τέλος, να αναφέρουμε τις εξαιρετικές ερμηνείες των ανήλικων ηθοποιών της σειράς. Από τους αρκετά νέους όπως την μικρή κόρη του Στάννις, Σηρίν (Kerry Ingram) με το σημάδι στο πρόσωπο, ως τους λίγο μεγαλύτερους όπως την Άρυα (Maisie Williams), την Σάνσα (Sophie Turner) και φυσικά σε εξέχουσα θέση τον Τζόφρυ (Jack Gleeson), ο οποίος ενσάρκωσε τόσο καλά το ρόλο του που κατάφερε με απόλυτη επιτυχία να κάνει 5 εκατομμύρια θεατές να τον μισήσουν και να εύχονται κάθε εβδομάδα τον θάνατό του. Δυστυχώς, ο μόνος που κατάφερε ως τώρα από το καστ να αποδείξει την αξία του με βράβευση (μια Χρυσή Σφαίρα το 2012 και ένα Emmy το 2014), είναι η φιγούρα σύμβολο της σειράς, ο νάνος Τύριον (Peter Dinklage).

 

Game Of Thrones

 

5. Η παραγωγή. (Τι να πρώτο-αριθμήσουμε;!)

-Τα κουστούμια (Emmy 2014). Υπέροχα φορέματα είτε πρόκειται για τις σκούρες τουαλέτες της Σάνσα, τις κατακόκκινες της Σέρσεϊ ή τα εξωτικά μπλε φορέματα της Νταινέρυς. Οι βαριές κάπες των Σταρκ, οι πανοπλίες και τα όπλα των ιπποτών. Κάθε αντικείμενο στο GoT είναι εξαιρετικά καλοφτιαγμένο, από τους χάρτες της μάχης μέχρι τα κοσμήματα και τα κύπελλα του κρασιού.

-Το μακιγιάζ (Emmy 2014). Θα αναφέρω μόνο τις παραμορφώσεις του Σκύλου και της Σιρήν. Τους τραυματισμούς και την βρομιά που πρέπει να φαίνεται ότι κουβαλάει το μισό καστ σε κάθε σκηνή τα αφήνω απέξω.

-Τα ειδικά εφέ (Emmy 2014). Γίγαντες, whitewalkers, direwolfs, εξαιρετικά τοπία από φανταστικές πόλεις φτιαγμένες εξολοκλήρου σε υπολογιστή και οι καλύτεροι δράκοι που έχουμε δει ποτέ.

-Τα εξωτερικά γυρίσματα. Δάση, νησιά, έρημος, χιόνια, κάστρα, άλογα, μάχες, πλοία. Το GoT τα έχει όλα με γυρίσματα σε ΗΠΑ, Σκωτία, Βόρεια Ιρλανδία, Ισλανδία, Κροατία, Ισπανία, Μάλτα και Μαρόκο.

-Η μουσική. Από τους υπέροχους, επικούς τίτλους αρχής (οι μόνοι που ίσως τους ξεπερνούν είναι τα αριστουργήματα του American Horror Story και του True Blood-προσωπική άποψη) ως το ανατριχιαστικό Rains of Castamere ερμηνευμένο από τους National, κάθε σκηνή επενδύεται εξαιρετικά.

6. Η συνταγή της επιτυχίας του GoT δεν προδίδει τους παραγωγούς αλλά ούτε και τους θεατές. Μπορεί να είναι δοκιμασμένη και όχι εντελώς πρωτότυπη καθώς ακολουθεί πεπατημένες γραμμές: μας προσφέρει ακόμη ένα fantasy world με μυθικά πλάσματα, δικές του γλώσσες και κανόνες, σε συνδυασμό με μπόλικο γυμνό και σεξ καθώς και σοκαριστική βία μεσαιωνικού επιπέδου με τόνους αίμα (απαγχονισμοί, κάψιμο ζωντανών, αποκεφαλισμοί, βασανιστήρια).Τι είναι όμως αυτό που κάνει το GoT να ξεχωρίζει; Είναι αυτό ακριβώς το κλασσικό fantasy-medieval concept που έχουμε δει σε τόσες άλλες σειρές και ταινίες στην τελειότερη μορφή του ως τώρα. Αν είστε φαν των fantasy worlds όπως του Lord of the Rings, είμαι βέβαιη πως θα λατρέψετε τον κόσμο του Μάρτιν.

Η επιτυχία του άλλωστε είναι πλέον αποδεδειγμένη. Έχει προταθεί 218 φορές για βραβεία και έχει κερδίσει τις 115. Φιγουράρει στην δεύτερη θέση του imdb με βαθμολογία 9.5 (στην πρώτη θέση με ίδια βαθμολογία βρίσκεται το Breaking Bad) και είναι η σειρά με τα περισσότερα downloads μέσω torrents. Το HBO μάλιστα, σε μια προσπάθεια να μειώσει την πειρατεία, αποφάσισε την ταυτόχρονη προβολή των φετινών επεισοδίων σε 170 χώρες (στο πρότζεκτ συμμετέχει και η Ελλάδα).

7. Ο εφιάλτης των spoilers. Είναι τόσες οι ανατροπές και οι ίντριγκες και τόσο καθοριστικές για την πλοκή που για ένα μεγάλο διάστημα σε κάθε επεισόδιο λάμβανε χώρα κάποιο τεράστιας σημασίας νέο δεδομένο. Λογικό να μη θέλει ο καθένας από εμάς που παρακολουθούσαμε τη σειρά να μάθει τι συνέβη από κάποιον τρίτο, προτού προλάβει να δει το επεισόδιο. Θυμάμαι κατά τη διάρκεια του 4ου κύκλου να αποφεύγω κάθε Κυριακή βράδυ και Δευτέρα πρωί να ανοίξω οποιοδήποτε μέσο κοινωνικής δικτύωσης για να γλυτώσω την οργή που θα με κατέβαλε αν κάποιος εξυπνάκιας δεν είχε την υπομονή να αφήσει κι εμάς που θέλαμε να κοιμηθούμε το βράδυ της Κυριακής να δούμε το επεισόδιο με την ησυχία μας.

Αν είστε από αυτούς που δεν έχουν δει η σειρά και καταφέρατε να μείνετε μακριά από τα spoiler ως τώρα λόγω της αδιαφορίας σας προς αυτήν, είστε πολύ τυχεροί. Μπορείτε να απολαύσετε μαζεμένους τους 4 πρώτους κύκλους χωρίς να έχετε το εκνευριστικό κενό ατέλειωτων μηνών μέχρι τον επόμενο κύκλο και χωρίς να φοβάστε ότι κάποιος θα σας καταστρέψει την εβδομαδιαία αναμονή ως το επόμενο επεισόδιο.

Βρέθηκα στην ίδια ευχάριστη θέση τον Φεβρουάριο του 2014 όταν είδα τους 3 πρώτους κύκλους. Ήταν η πιο απολαυστική στιγμή και το εκτίμησα ακόμη περισσότερο όταν ακολούθησε το βασανιστήριο που ανέφερα προηγουμένως με τον 4ο κύκλο.

Επιπλέον, με το τέλος του 5ου κύκλου που διανύουμε τώρα, θα έχει καλυφθεί η ύλη των 5 πρώτων βιβλίων. Το 6ο δεν θα εκδοθεί φέτος, η σειρά όμως θα συνεχιστεί κανονικά. Αυτό σημαίνει πως η σειρά θα προπορευθεί των βιβλίων κι έτσι ξεφορτωνόμαστε επιτέλους και τα ενοχλητικά spoiler των book nerds (beware, οι ρόλοι αντιστρέφονται και υπάρχει πολύς κόσμος που θα χαρεί να σας εκδικηθεί).

Θα μου πείτε, είναι επιχείρημα υπέρ της σειράς τα spoiler; Φυσικά και είναι. Δε θυμάμαι κανέναν να μαλλιοτραβιέται στα social media επειδή του είπαν εκ των προτέρων ότι άλλαξε χτένισμα ο Ντέρεκ από το Grey's Anatomy. Το ότι υπάρχει τέτοιος αναβρασμός σημαίνει πως το GoT έχει πολύ φανατικούς θεατές και αυτό δεν συμβαίνει κατά τύχη.

 

Game Of Thrones

 

Θα κλείσω παροτρύνοντας για ακόμη μια φορά όσους δεν έχουν αρχίσει να βλέπουν το Game of Thrones να το κάνουν. Ξέρω πως η πίεση και η πλύση εγκεφάλου που προσπαθούμε να σας κάνουμε όλοι όσοι το παρακολουθούμε σας εκνευρίζει. Πιστέψτε με όμως, κατά 90% θα σας αρέσει. Κι εγώ έτσι αντιδρούσα μέχρι που αποφάσισα να το δω. Σας έχω κι ένα άλλο επιχείρημα. Το να δείτε όλα τα επεισόδια μαζεμένα θα σας βοηθήσει να θυμάστε τα ονόματα και τους χαρακτήρες (είπαμε, είναι πάρα πολλοί) καθώς και τους συσχετισμούς μεταξύ οίκων και προσώπων. Μη γκρινιάζετε, μπορεί τα επεισόδια να είναι 45 λεπτά αλλά κάθε κύκλος έχει μόνο 10. Και πάλι καλά να λέμε με τόσο ακριβή παραγωγή.

Καλές προβολές!

Τα Cookies συμβάλλουν στην καλύτερη εμπειρία σας κατά την πλοήγηση στον ιστότοπο του evart.gr. Με την πλοήγησή σας αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.