black sails

1715. Η χρυσή εποχή της πειρατείας στην Καραϊβική είναι στο ζενίθ της. Η πρώην βρετανική αποικία του New Providence είναι τώρα μια άνομη επικράτεια που έχει καταληφθεί και ελέγχεται από μερικούς από τους πιο διαβόητους πειρατές στην ιστορία. Μεταξύ αυτών, ίσως τον περισσότερο φόβο προκαλεί το όνομα του Captain Flint.

Αλλά καθώς το Βρετανικό Ναυτικό επιστρέφει σε αυτά τα ύδατα, απειλώντας την ίδια την ύπαρξη αυτής της περιθωριακής όασης, μια άλλη πλευρά του Flint αναδύεται. Ένας άνδρας με βαθιά, περίπλοκα, ίσως ακόμη και ρομαντικά κίνητρα, φαίνεται να οραματίζεται μια διαφορετική κοινωνία. Για να μπορέσει να πραγματοποιήσει τα σχέδιά του Θα συμμαχήσει με τη γοητευτική Eleanor Guthrie, κόρη του τοπικού προύχοντα, ο οποίος "ξεπλένει" τη λεία των πειρατών, μετατρέποντας τα λάφυρα σε κέρδη. Ο Flint και η Eleanor θα καταστρώσουν μαζί ένα σχέδιο για το κυνήγι ενός τεράστιου θησαυρού, του Urca de Lima, που αν τον αποκτήσουν θα έχουν τη δύναμη να ανακόψουν τον αφανισμό του μικρόκοσμού τους από μια αναδυόμενη και απειλητικά κινούμενη αυτοκρατορία.

Φυσικά, απέναντί τους στέκεται μια σειρά από ποικίλους αντιπάλους: πειρατές καπετάνιοι, που φθονούν το κύρος και τη δύναμη του Flint, ο πατέρας της Eleanor που η ατζέντα του για το νησί είναι εντελώς διαφορετική απ' αυτή της κόρης του, αλλά και ένας μυστηριώδης νεαρός ναύτης, ο John Silver, που έχει προσληφθεί πρόσφατα στο πλήρωμα του Flint και ο οποίος με κάποιο τρόπο καταφέρνει να υπονομεύει συνεχώς τα σχέδια του καπετάνιου του.

Το Black Sails είναι μια δραματική τηλεοπτική σειρά που δημιουργήθηκε από τον Jon Steinberg και τον Robert Levine, με παραγωγό τον Michael Bay (που μας έχει δώσει, μεταξύ άλλων, τα "Transformers" και το "Αrmageddon") για το δίκτυο Starz. Είναι γραμμένο ως ένα prequel του εμβληματικού μυθιστορήματος του Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον, Treasure Island. Για να αποδώσουμε έστω και στο ελάχιστο την τεράστια επιρροή αυτού του βιβλίου (ηλικίας 130 και πλέον ετών) στην παγκόσμια λογοτεχνία και γενικότερα στις τέχνες, αρκεί να σκεφτούμε όλες αυτές τις εικόνες που μας δημιουργούνται σχεδόν αυτόματα στο άκουσμα της λέξης "πειρατής" ή "κυνήγι θησαυρού"... χάρτες που υποδεικνύουν με ένα "Χ" το θησαυρό, πειρατικές γαλέρες, τροπικά νησιά, κουτσοί πειρατές με παπαγάλους στον ώμο και πολλά άλλα στοιχεία που έχουν διαμορφώσει στον άξονα του χρόνου την εικόνα που έχουμε για τους πειρατές, προέρχονται κατά ένα μεγάλο μέρος απ' αυτό το βιβλίο.

Black sails cast black sails cast

Βέβαια, αυτό που διαφοροποιεί το Black Sails από μια αμιγώς φανταστική σειρά είναι το ότι επιχειρεί να προσδώσει μια πιο πραγματιστική διάσταση της πειρατικής ζωής, όπου η δράση και η περιπέτεια που θα περίμενε κανείς δίνει πολλές φορές τη σειρά της σε πολιτικά παιχνίδια, σκευωρίες και "γραφειοκρατικά" παρασκήνια. Αυτό στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι καθόλου κακό, μιας και αναδεικνύει μια διαφορετική πλευρά των στερεοτυπικών πλην γραφικών αντιλήψεων που μπορεί να επικρατούν γύρω από τους πειρατές, κάνοντας τη σειρά λίγο πιο πολυ-επίπεδη, ενώ ταυτόχρονα κρατά και τον ήδη υψηλό προϋπολογισμό της σειράς σε λογικά επίπεδα, αφού δε μπορεί κάθε επεισόδιο να έχει τις προδιαγραφές π.χ. των "Πειρατών της Καραϊβικής".

Εκτός αυτού, στη σειρά φαίνεται να ενυπάρχουν και αρκετά στοιχεία με αξιοσημείωτη ιστορική ακρίβεια, από διάσημα πλοία και προσωπικότητες της εποχής, μέχρι το "σχετικά" δημοκρατικό κλίμα αυτο-οργάνωσης της κοινωνίας των πειρατών. Φυσικά, όπως σε κάθε σειρά εποχής σαν αυτή, δεν κρατάμε δα και σημειώσεις ούτε περιμένουμε να μάθουμε με αυτόν τον τρόπο ιστορία. Πάντως, τα "must" στοιχεία που μάλλον φαντάζει απαραίτητο να υπάρχουν σε μια τέτοια σειρά του Starz (που μας έχει "δώσει" σειρές όπως το Spartacus και πιο πρόσφατα το Da Vinci's Demons), όπως η βία, το αίμα, το σεξ, το αλκοόλ κτλ, υπάρχουν - με μια επιπρόσθετη μυρωδιά αλμύρας.

Αυτόν τον καιρό η σειρά βρίσκεται στο δεύτερο κύκλο της, ενώ έχει ήδη ανακοινωθεί πως θα υπάρξει και τρίτος. Στην Ελλάδα προβάλλεται από το συνδρομητικό δίκτυο της Nova.

 

Δείτε το Trailer της σειράς:

 Black Sails IMDb page

 

 Black Sails Facebook Page

Τα Cookies συμβάλλουν στην καλύτερη εμπειρία σας κατά την πλοήγηση στον ιστότοπο του evart.gr. Με την πλοήγησή σας αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.