okkupert

Στο κοντινό μέλλον, η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση της Νορβηγίας που εξελέγη με βάση τον οικολογικό της προσανατολισμό, αποφασίζει να δώσει το παράδειγμα στον κόσμο αντικαθιστώντας την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου με την εκμετάλλευση του "Θορίου", μια ανανεώσιμη πηγή ενέργειας που θα αποτελέσει τη λύση στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής. Ωστόσο, η άμεση διακοπή εξόρυξης ορυκτών καυσίμων στη βόρεια θάλασσα από τη Νορβηγία, εξοργίζει την Ευρωπαϊκή Ένωση όπου σιγοντάρει τη Ρωσία σε μια έντεχνη εισβολή ώστε να εξασφαλίσει την ομαλή επαναλειτουργία των εξορύξεων.

Αν και το προφανές ερώτημα "γιατί να σταματήσει άμεσα τις εξορύξεις και όχι σε βάθος χρόνου, ώστε να δώσει και στις υπόλοιπες χώρες το χρόνο να υιοθετήσουν τη νέα πηγή ενέργειας;" φαντάζει αρχικά ως κενό στη νέα Νορβηγική σειρά Okkupert (“Occupied”), στην πραγματικότητα αποτελεί και τη βάση της σειράς, που εξετάζει σε κοινωνικο-πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο αυτό το τεράστιο "What If" μιας τέτοιας ενέργειας. Βασισμένη σε ιδέα του παγκοσμίως πλέον γνωστού συγγραφέα Jo Nesbø, πρόκειται για την πιο ακριβή παραγωγή που έχει προβληθεί ποτέ στη Νορβηγική τηλεόραση (πάνω από 7 εκατομμύρια ευρώ), κάνοντας πάταγο αλλά και αγγίζοντας "ευαίσθητες χορδές", ιδίως αν λάβουμε υπόψιν και τη σχετικά πρόσφατη "Ουκρανική κρίση", τις αλλαγές στις πολιτικές ισορροπίες της ευρύτερης περιοχής αλλά και τις συνεχείς παραβιάσεις του εναέριου χώρου και των διεθνών υδάτων Βαλτικής και Σκανδιναβίας από τη Ρωσία. Φυσικά, αν κρίνουμε και από τις αντιδράσεις του συγκρατημένα εκνευρισμένου Κρεμλίνου μετά την προβολή του Okkupert, δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο να διακρίνει κανείς πως οι σχέσεις των δύο κρατών δεν είναι και στα καλύτερα τους.

Πώς μπορεί να διαχειριστεί μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση την παρέμβαση μιας ξένης υπερδύναμης στα εσωτερικά της; Ποιός είναι ο ρόλος του Τύπου σε μια τέτοια κατάσταση; Πώς την εκλαμβάνουν οι πολίτες και πώς τη διαχειρίζονται; Ποιός ο ρόλος της αστυνομίας, της δικαιοσύνης και των υπόλοιπων θεσμών της χώρας; Πώς γεννάται και πώς γιγαντώνεται ένας τρομοκρατικός πυρήνας όπως η "Ελεύθερη Νορβηγία";

 

okkupert

 

Παρ' όλο που η Ρώσικη κατοχή της Νορβηγίας αφορά κυρίως (αλλά όχι μόνο) τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της - που τροφοδοτούν ολόκληρη την Ευρώπη - και δεν αγγίζει την καθημερινή ζωή του μέσου Νορβηγού πολίτη, η βαθμιαία πόλωση μέσα από τους συνεχείς συμβιβασμούς που καλείται εκβιαστικά να κάνει μια δημοκρατική χώρα γίνεται ολοένα και πιο εμφανής μέσα από τη διάβρωση που υφίσταται. Ανασφάλεια, φόβος, μίσος, ρατσισμός, βία, τρομοκρατικές ενέργειες, διαφθορά και ένα σωρό άλλα φαινόμενα που "αναγκαστικά" βγάζει στην επιφάνεια μια εισβολή σαν αυτή, είναι μόνο μερικά από τα στοιχεία που καθιστούν το Occupied μια τρομακτικά ρεαλιστική και επίκαιρη σειρά. Εκτός αυτού, το να βλέπεις μια ολόκληρη χώρα να εκβιάζεται τόσο στυγνά, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να τηρεί με το ζόρι τα προσχήματα στην άσκηση επιρροής και ελέγχου στα εσωτερικά μιας χώρας, είναι κάτι που σίγουρα θα χτυπήσει ευαίσθητες χορδές και στο ελληνικό κοινό.

Το Occupied έκανε πρεμιέρα στη Νορβηγία το φθινόπωρο του 2015 με τον πρώτο κύκλο να αριθμεί 10 επεισόδια. Αν και μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν έχει ανακοινωθεί πότε θα ξεκινήσει η προβολή του δεύτερου κύκλου, αν κρίνουμε από την κλιμάκωση των γεγονότων αλλά και από τις εξελίξεις του τελευταίου επεισοδίου, σίγουρα θα υπάρξει τουλάχιστον άλλη μια σεζόν - την οποία αναμένουμε εναγωνίως.

 

 

 Okkupert IMDb page

 

Τα Cookies συμβάλλουν στην καλύτερη εμπειρία σας κατά την πλοήγηση στον ιστότοπο του evart.gr. Με την πλοήγησή σας αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.