person of interest

Παρακολουθείσαι. Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί ένα μυστικό σύστημα, μια μηχανή που σε κατασκοπεύει κάθε μέρα, κάθε ώρα. Η μηχανή κατασκευάστηκε για να ανιχνεύει τρομοκρατικές ενέργειες εν τη γενέση τους, αλλά βλέπει τα πάντα - εγκληματικές ενέργειες στις οποίες εμπλέκονται απλοί άνθρωποι. Η κυβέρνηση θεωρεί αυτούς τους ανθρώπους "μη-σχετικούς"...

Αυτό είναι το σενάριο της σειράς Person of Interest του CBS, όπως την εξιστορεί ένας εκ των πρωταγωνιστών στα opening credits, για να συνεχίσει λέγοντας ότι αυτός και η ομάδα του δε θεωρούν κανέναν "μη-σχετικό" (δηλαδή αδιάφορο προς το σκοπό για τον οποίον κατασκευάστηκε αυτή η μηχανή τεχνητής νοημοσύνης). Απεναντίας, ο γκουρού της τεχνολογίας Χάρολντ Φίντς (κατά κόσμον Michael Emerson, που οι περισσότεροι τον γνωρίσαμε και τον θαυμάσαμε - αν και ταυτόχρονα μισήσαμε και λίγο - στη σειρά Lost) μαζί με τον Τζον Ρις (Jim Caviezel) έναν πρώην εκτελεστή των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, συνεργάζονται για να αποτρέψουν εγκλήματα τα οποία προβλέπει το τεράστιο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης. "Η Μηχανή", δημιούργημα του Χάρολντ, έχοντας απλώσει τα πλοκάμια της σε κάθε κάμερα, σε κάθε μικρόφωνο ή ακουστικό και σε κάθε αισθητήρα της Νέας Υόρκης, εντοπίζει εγκληματικές προθέσεις και στέλνει τις ταυτότητες των εν δυνάμει θυμάτων ή θυτών στο δημιουργό της, προκειμένου να σώσει τις ζωές ανθρώπων που βρίσκονται σε κίνδυνο.

 

person of interest

 

Όντας επικυρηγμένοι από τις αρχές δουλεύουν με άκρα μυστικότητα, πλαστές ταυτότητες αλλά και τεράστιους πόρους, σε μια σειρά 5 κύκλων που πραγματικά σε κερδίζει τόσο με την πλοκή, την αγωνία, το λεπτό (σχεδόν βρετανικό) χιούμορ, τη δράση αλλά και το μεγάλο δέσιμο των πρωταγωνιστών, όσο και με τις "λεπτομέρειες"... το μαζικό επίπεδο παρακολούθησης και κατασκοπείας - ιδίως μετά την 11η Σεπτεμβρίου που έφερε σαρωτικές αλλαγές στις ελευθερίες των αμερικανών πολιτών, την τεράστια δύναμη που φέρουν οι πληροφορίες που συλλέγονται από τους πολίτες, αλλά και τα ζητήματα ηθικής που προκύπτουν από τη διαχείριση αυτών των πληροφοριών και, μοιραία, της εξουσίας που κατέχουν οι διαχειριστές της. Πρόκειται άλλωστε για περίπτωση σειράς που ξεκίνησε στα όρια της επιστημονικής φαντασίας και, μέχρι να τελειώσει (που δυστυχώς τέλειωσε μόλις την προηγούμενη μέρα από τη στιγμή που άρχισαν να γράφονται αυτές οι σειρές), το σενάριο του Jonathan Nolan κατέληξε να είναι - σε άγνωστο ακόμη βαθμό - επιστημονική πραγματικότητα.

Για τους παραπάνω λόγους, αλλά και για διάφορες "εκπλήξεις" που προκύπτουν κατά τη διάρκεια της σειράς, αν μη τι άλλο αξίζει να δεις το Person of Interest. Αξίζει να αφεθείς στη δράση του, να πάρεις μια ιδέα του πώς είναι να ζει κανείς χωρίς καμία συναίσθηση του συστήματος που τον περιβάλλει αλλά και των ανθρώπων που έχουν τη δυνατότητα να "μπαινοβγαίνουν" σε αυτό, καθώς και να προβληματιστείς με τα ηθικά διλήμματα που αναδεικνύει.

Το Person Of Interest, που αποτελείται συνολικά από 103 επεισόδια των 45 λεπτών, προβάλλεται στην Ελλάδα από τον τηλεοπτικό σταθμό Star.

 

 

 Person of Interest IMDb page

 

 Person of Interest Facebook Page

 

Τα Cookies συμβάλλουν στην καλύτερη εμπειρία σας κατά την πλοήγηση στον ιστότοπο του evart.gr. Με την πλοήγησή σας αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.