a young doctor's notebook

Τι συμβαίνει όταν ένας νεαρός γιατρός, έχοντας μόλις αποφοιτήσει με άριστα από το Κρατικό Πανεπιστήμιο Ιατρικής της Μόσχας, στέλνεται για το «αγροτικό» του στο ακριτικό Muryevo το χειμώνα του 1917; Η απάντηση δίνεται με τη μεταφορά του άκρως χιουμοριστικού πλην σκοτεινού διηγήματος «Το ημερολόγιο ενός γιατρού» του Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ στη μικρή οθόνη.

Ο Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους νεότερους συγγραφείς της Ρωσίας, με το έργο του να επηρεάζεται έντονα από τις κοινωνικοπολιτικές συνθήκες της Ρωσίας στις αρχές του 20ου αιώνα, αλλά και να διακρίνεται για το έντονα διεισδυτικό του χιούμορ. Μπορεί να αποφοίτησε ως γιατρός, αλλά αφοσιώθηκε – και διέπρεψε – στον τομέα της λογοτεχνίας. Έτσι, ήταν θέμα χρόνου κάποιο από τα έργα του να εμπνεύσει τη δημιουργία μιας μικρής σειράς στην τηλεόραση, αν και σίγουρα η επιλογή του συγκεκριμένου έργου (μιας και «Το ημερολόγιο ενός γιατρού» πιθανότατα να μη συγκαταλέγεται στα πιο γνωστά του), η σκηνοθετική προσέγγιση του αλλά και το casting που πλαισίωσε την τηλεοπτική αυτή παραγωγή του BBC, αποτέλεσαν μια σειρά απρόσμενα ευχάριστων εκπλήξεων.

Κάπως έτσι ο νεαρός Daniel Radcliffe βρίσκεται σε ένα μικρό νοσοκομείο στη μέση του πουθενά, παλεύοντας όχι μόνο να αξιοποιήσει τις θεωρητικές γνώσεις του στην κλινική πράξη αλλά και να προσαρμοστεί σε ένα ούτως ή άλλως σκληρό περιβάλλον, στη σκληρή πραγματικότητα της επαναστατικής Ρωσίας. Ο κατά 17 χρόνια μεγαλύτερος εαυτός του, όπως τον υποδύεται ο ταλαντούχος Jon Hamm, ξαναδιαβάζει τα ημερολόγια που κρατούσε στον τόπο και το χρόνο που ξεκίνησε η παρακμή αυτού του πολλά υποσχόμενου γιατρού, που λύγισε υπό το βάρος των συνθηκών και σταδιακά οδηγήθηκε στην εξάρτηση από τη μορφίνη. Οι σκηνοθέτες Robert McKillop και Alex Hardcastle τοποθετούν με έναν εξαιρετικό τρόπο τον σκληρό και άβγαλτο νεαρό γιατρό μαζί με το μεγαλύτερο και πλέον πιο ώριμο πλην ακόμα εθισμένο στη μορφίνη εαυτό του στον ίδιο χωροχρόνο, δημιουργώντας ένα κλίμα-ορισμό της μαύρης κωμωδίας.

a young doctor's notebook

Η σειρά αποτελείται από δύο κύκλους των 4 επεισοδίων ο καθένας, με τον πρώτο κύκλο να εστιάζει στο «Ημερολόγιο ενός γιατρού» του Μπουλγκάκοφ και τον δεύτερο να διευρύνει την αφηγητική του σκοπιά περιλαμβάνοντας και άλλες σύντομες ιστορίες του ίδιου συγγραφέα, όπως το μικρό διήγημα με τίτλο «Μορφίνη». Το casting δε, συμπληρώνεται όμορφα με τον Adam Godley στο ρόλο του επιστάτη, τη νοσοκόμα Rosie Cavaliero και άλλους guest ρόλους που πλαισιώνουν ιδανικά αυτή την ιδιαίτερη, αν και δυστυχώς σύντομη, βρετανική παραγωγή, ενώ η μουσική που έχει γραφτεί από τον Stephen Warbeck σε βάζει για τα καλά στο μελαγχολικό κλίμα της εποχής.

Η μίνι αυτή σειρά δεν έχει προβληθεί (προς το παρόν) σε κάποιο ελληνικό κανάλι, αλλά μπορείτε να τη βρείτε σε κάποιο βίντεο κλαμπ, πράγμα που συνιστούμε ανεπιφύλακτα να κάνετε, μιας και πρόκειται για ένα μικρό «διαμάντι» που ωστόσο φαίνεται να είναι ακόμα σχετικά άγνωστο στο ελληνικό κοινό.

 

 A Young Doctor's Notebook IMDb page

Δείτε το Trailer της σειράς:

Τα Cookies συμβάλλουν στην καλύτερη εμπειρία σας κατά την πλοήγηση στον ιστότοπο του evart.gr. Με την πλοήγησή σας αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.