Doctor Who

Πώς μπορείς να περιγράψεις τη μακροβιότερη αλλά και πιο επιτυχημένη τηλεποπτική σειρά επιστημονικής φαντασίας, πόσο μάλλον να την προτείνεις σε κάποιον να τη δει, ιδιαίτερα όταν αυτή η σειρά δε μοιάζει με οτιδήποτε άλλο έχει παιχτεί στην τηλεόραση; Τα 50 χρόνια ιστορίας (που συμπληρώθηκαν το Νοέμβριο του 2013) με περισσότερα από 800 επεισόδια, οι 11 εξαιρετικοί πρωταγωνιστές στο ρόλο του Doctor μαζί με πολλούς περισσότερους συμπρωταγωνιστές, οι πάνω από 100 σεναριογράφοι, τα πολυάριθμα spin-offs και, τελικά, τα εκατομμύρια θεατών σε όλον τον κόσμο, σε γεμίζουν δέος και πιθανόν και φόβο για το τί πρόκειται να δεις... και όχι άδικα!

Αν, ωστόσο, προσπαθήσουμε να βάλουμε σε λίγες φράσεις το μεγαλείο που ακούει στο όνομα Doctor Who, πρόκειται για μια σειρά επιστημονικής φαντασίας του Βρετανικού BBC που ξεκίνησε να προβάλλεται το 1963 και διήρκησε μέχρι το 1989, ενώ από το 2005 ξεκίνησε ξανά, ανανεωμένη αλλά με κάθε σεβασμό στην ιστορία της, για να συνεχίσει μέχρι και στις μέρες μας. Πρωταγωνιστής της σειράς είναι ο Doctor, ένας εξωγήινος χρονοταξιδιώτης που με τη βοήθεια του TARDIS (Time and Relative Dimension in Space), ενός διαστημόπλοιου που στα μάτια των ανθρώπων φαίνεται ως ένας βρετανικός αστυνομικός θάλαμος της δεκαετίας του '60, ταξιδεύει παντού στο χρόνο και στο χώρο μπλέκοντας σε περιπέτειες πέρα από κάθε φαντασία (και στην περίπτωση του Doctor Who δεν πρόκειται περί υπερβολής... Όντως, πέρα από κάθε φαντασία!).

O Doctor Who δεν πεθαίνει (όχι εύκολα τουλάχιστον), αντ' αυτού αναγεννάται. Έτσι, στην ιστορία του Doctor Who, τον ίδιο το Doctor τον έχουν ενσαρκώσει 11 αξιολάτρευτοι ηθοποιοί, με σεβασμό τόσο στο χαρακτήρα του Doctor όσο και στις προσωπικές πινελιές του καθενός ηθοποιού. Κι επειδή το να ζεις 1000+ χρόνια γυρίζοντας κόσμους και χρόνους μπορεί να είναι ένα πολύ μοναχικό ταξίδι, ο Doctor συνοδεύεται από συντρόφους (companions) που ταξιδεύουν μαζί του όχι μόνο για να πάρουν μια γεύση από το αχανές και γεμάτο ζωή (αλλά και θάνατο) σύμπαν αλλά και για να "σώσουν τον κόσμο" και κάποιες φορές ακόμα και τον ίδιο τον Doctor.

 

 

Φυσικά, σε αυτό το σημείο δε μπορούν να μην αναφερθούν οι χαρισματικοί σεναριογράφοι που μας έχουν ταξιδέψει όλα αυτά τα χρόνια σε μέρη που πραγματικά δεν θα έφτανε η φαντασία μας από μόνη της, όπως ο ιδιοφυής Steven Moffat, ο Russell T Davies, ο Mark Gatiss αλλά και άλλοι καταξιωμένοι συντελεστές όπως ο Douglas Adams, ο Robert Holmes κ.α.

Γιατί πρέπει να δείτε τη σειρά: Γιατί θα ταξιδέψετε, θα συγκινηθείτε, θα γελάσετε, θα σας εξάψει τη φαντασία και συχνά θα σας προβληματίσει. Αλλά πάνω απ' όλα θα νιώσετε την ελευθερία της απόδρασης από τα αυστηρά όρια του χώρου και του χρόνου, καθώς και από τη γραμμικότητα που τείνει να χαρακτηρίζει τον τρόπο σκέψης μας και κατ' επέκταση τον ίδιο τον κόσμο μας. Το Doctor Who καταφέρνει με ένα μοναδικό τρόπο να μας πει ότι μπορεί μεν να είμαστε πολύ "μικροί" μπροστά στο τεράστιο και πολύπληθές σύμπαν που μας περιβάλλει, αλλά δεν παύουμε να είμαστε σημαντικοί, με τη μοναδικότητα του καθενός μας να αναδεικνύεται από τη στάση που έχουμε απέναντι στη ζωή, από τις επιλογές που κάνουμε και από την αποδοχή της ανάλογης ευθύνης που φέρουν αυτές. Αξίες όπως η ελευθερία, η δικαιοσύνη, η ανεξαρτησία, ο ανθρωπισμός και η φιλεσπλαχνία αποκτούν μια ευρύτερη, οικουμενική υπόσταση που ξεφεύγει από τα στενά όρια και τα "κουτάκια" που εμείς οι άνθρωποι τείνουμε να τις βάζουμε...

Για να μη χα(ω)θείτε: Αρχίστε τη σειρά από τον πρώτο κύκλο που ξεκίνησε να προβάλλεται το 2005. Η πρώτη σεζόν πιθανόν να σας ξενίσει λίγο λόγω της σκηνοθετικής αισθητικής που θυμίζει σειρές της δεκαετίας του '90, αλλά μην αποθαρρυνθείτε: Η "εικόνα" αλλάζει ριζικά και εξελίσσεται συνεχώς από το 2ο κύκλο και μετά. Κάθε κύκλος έχει περίπου 13 επεισόδια και ένα ξεχωριστό που προβάλλεται κάθε χριστούγεννα (Christmas Special). Στην Ελλάδα η σειρά προβάλλεται από τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ.

 

Δείτε το Trailer για τη συμπλήρωση των 50 χρόνων της σειράς Doctor Who, στις 23-11-2013:

 Doctor Who IMDb page

 

 Doctor Who Facebook page

Τα Cookies συμβάλλουν στην καλύτερη εμπειρία σας κατά την πλοήγηση στον ιστότοπο του evart.gr. Με την πλοήγησή σας αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.