crime swing investigation

Η μουσική, όχι μόνο η τζάζ, είναι κάτι που δεν περιγράφεται αλλά βιώνεται.  Δεν παλιώνει ούτε πεθαίνει. Πώς να παλιώσει η τζαζ ή η κλασική, αφού αυτές αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο για το καινούριο;

λένε στην Χριστίνα Δραγγανά οι Crime Swing Investigation.

Μετά από τον παροξυσμό των θερινών τους εμφανίσεων και εν μέσω της προετοιμασίας της νέας τους δουλειάς οι Crime Swing Investigation ξέκλεψαν λίγα λεπτά για να απαντήσουν στις απορίες μας σχετικά με τους ίδιους και τη μουσική τους.

Η ιδέα των Crime Swing Investigation ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2009 και κατάφερε να δέσει στην τελική της μορφή μόλις τον Ιανουάριο του 2012. Η μουσική τους βασίζεται με εκπληκτικό τρόπο σε τραγούδια περασμένα που επανέρχονται σήμερα πιό επίκαιρα από ποτέ

Είναι εδώ λοιπόν, για να πάρουν εκδίκηση για τα τραγούδια του χτες, μέσα από τα οποία είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται.

 

Crime Swing Investigation aka CSI aka;

Christine – Artemis Pappa, Theodosios Kosmidis, Kostas Patsiotis, Christos Konstantinidis

"Γκαζοχώρι": "φτώχια, σκουπίδια, συμφορά". Ξεπερνιούνται άραγε όλα αυτά με τη μουσική;

Θεοδόσης: Η μουσική σου δίνει δύναμη, κουράγιο, αποτελεί συντροφιά σου σε δύσκολες στιγμές, μπορεί και εμπνέει. Σίγουρα βοθάει σε μεγάλο βαθμό να ξεπερνάς τις δυσκολίες.

 

 

Άρτεμις: Το Γκαζοχώρι είναι βαθιά ελληνικό κομμάτι... και όταν λέω ελληνικό, εννοώ με τη φιλοσοφική έννοια των ιδανικών, των δυσκολιών, του μέσου έλληνα. Το γκαζοχώρι βρήκα ότι είναι ένα συγκινητικά επίκαιρο κομμάτι, είναι σαν ένας καθρέπτης μας στο χρόνο που αλλάζουν μεν τα πρόσωπα μα όλοι μας βιώνουμε μια παρόμοια κατάσταση με εκείνη της ηρωίδας του τραγουδιού. Ένας αιώνας σχεδόν μετά... λίγα και επιφανειακά είναι αυτά που έχουν αλλάξει. Όχι, δεν ξεπερνιούνται όλα με τη μουσική. Εκφράζονται, εκτονώνονται ναι. Παρ' όλο που το Γκαζοχώρι είναι νοσταλγικό και λιγάκι σκληρό, στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα αισιόδοξο κομμάτι που προτρέπει σε απλές διεξόδους στις οποίες είχαμε και έχουμε (προς το παρόν) όλοι πρόσβαση, καθώς το μόνο που δεν μας λείπει είναι θάλασσα, φως και μια Κυριακή.

Παρατήρησα στη σελίδα σας στο Facebook το #MenoumeEnwmenoi. Μιλήστε μου γι΄αυτό...

Άρτεμις: Πρόκειται για ένα κοινωνικό σχόλιο που αναρτήθηκε με αφορμή το δημοψήφισμα. Βιώνουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις, τις οποίες αδυνατούμε και να κατανοήσουμε και να διαχειριστούμε. Υπερπληροφόρηση από το δίκτυο, παραπληροφόρηση από τα υπόλοιπα, απογοήτευση και τα μυαλά στα μπλέντερ. Το μόνο που μας λείπει είναι να διχαστούμε. Τουλάχιστον το δίκτυο αποτελεί και ένα μέσο εκτόνωσης. Πιστεύω πως αν πρέπει να μας απασχολεί σημαντικά κάτι είναι κατά βάση αυτό. Να 'μαστε ενωμένοι.

Θεοδόσης: Έχουμε δεί ότι ενωμένοι οι άνθρωποι μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα. Να ξεπεραστούν και οι μεγαλύτερες δυσκολίες.

Φαντάζομαι πως κατά την ηχογράφηση και κατά τη δημιουργική διαδικασία θα περνάτε αρκετό χρόνο όλοι μαζί. Πως κρατάτε τις ισορροπίες ανάμεσά σας;

Θεοδόσης: Το κλίμα είναι το σημαντικότερο πράγμα για τη μακροζωία μιας μπάντας. Δεν χρειάζεται τουλάχιστον σε μας να κάνουμε κάτι. Πλάκα όταν είμαστε χαλαροί, αλλά σκληρή δουλειά και υπομονή όταν χρειάζεται.

"It don't mean a thing if it ain't got that swing". Θα αλλάζατε ποτέ μουσικό προσανατολισμό;

Άρτεμις: Η μουσική θα μας πάει όπου της αρέσει. Είμαστε όλοι μας διαφορετικοί και συμβάλλουμε ο καθένας με την μουσική του προσωπικότητα στο καθετί. Ας μας πάει όπου θέλει εκείνη λοιπόν.

 

crime swing investigation

 

Αν ήμουν εξωγήινη πως θα μου περιγράφατε με απλά λόγια τη φιλοσοφία της jazz γενικότερα και του swing συγκεκριμένα;

Θεοδόσης: Η μουσική, όχι μόνο η τζάζ, είναι κάτι που δεν περιγράφεται αλλά βιώνεται. Όπως λέει και Ο Αρμστρονγκ, αν είναι να στο εξηγήσω άσ' το...

Η ανθρωπότητα μοιάζει να έχει συνεχώς στραμμένο το κεφάλι προς τα πίσω. Τα revival έχουν κατακτήσει τον πλανήτη. Άραγε το παρόν δεν μοιάζει και τόσο άξιο λόγου;

Άρτεμις: Αυτό είναι το παρόν. Δεν γίνεται αναπαραγωγή, γίνεται πρόταση. Υπάρχει έμπνευση από μία ανεξάντλητη μουσική γκάμα η οποία εξελίσσεται και δίνει πάτημα για δημιουργία. Η μουσική ούτε παλιώνει ούτε πεθαίνει. Είναι δυνατόν να παλιώσει το ρεμπέτικο στην Ελλάδα; Το λαικό; Το δημοτικό; Πώς να παλιώσει η τζαζ ή η κλασική, αφού αυτές αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο για το καινούριο; Δεν υπάρχει παρθενογένεση... μέχρι να υπάρξει.

"Shot in the Dark". Το αναπάντεχο πονάει λιγότερο;

Άρτεμις: Όχι. Περισσότερο, Σε πιάνει στον ύπνο και είσαι δεν είσαι έτοιμος, το αντιμετωπίζεις. Κάτι τέτοια όμως σου κάνουν upgrade.

Πως σας φαντάζεστε σε πέντε χρόνια από τώρα; Το καλύτερο και το χειρότερο σενάριο.

Θεοδόσης: Δύσκολες οι προβλέψεις. Δεν θα πω το καλύτερο και το χειρότερο, θα πω ότι θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας να συνεχίζουμε να ζούμε το όνειρο μας παίζοντας τη μουσική που αγαπάμε.

Άρτεμις: Για μένα το καλύτερο σενάριο είναι να έχουμε τέσσερα καινούρια album, το χειρότερο είναι να έχουμε τρία!

Η ισχυρότερη live εμπειρία που είχατε από όταν πρωτοξεκινήσατε;

Θεοδόσης: Θα έλεγα η περιοδεία που κάναμε στη Βόρεια Ελλάδα. Πολύ ωραίες συναυλίες, αγάπη από τον κόσμο και νέοι φίλοι!

Η όλη δημιουργική διαδικασία γίνεται ομαδικά; Αυτοσχεδιάζετε;

Άρτεμις: Υπάρχει ένα πλάνο και πάνω σ' αυτό δουλεύουμε. Περισσότερο δοκιμάζουμε παρά αυτοσχεδιάζουμε. Ο αυτόσχεδιασμός είναι κομμάτι της τζαζ και γίνεται πάνω στο παίξιμο, γι' αυτό και τα κομμάτια μας δεν ακούγονται ποτέ ακριβώς ίδια.

Αν καιγόταν το σπίτι σας και μπορούσατε να διασώσετε μόνο ένα δίσκο ποιος θα ήταν αυτός και γιατί;

Άρτεμις: Ο δίσκος ξαναγοράζεται... εγώ θα έπαιρνα κάποιες παρτιτούρες που συλλέγω μία-μία από το 2006.

Ποια συναισθήματα θα λέγατε πως χαρακτηρίζουν τον ήχο σας;

Άρτεμις: Είμαστε κυκλοθυμική μπάντα! (Γέλια) Έχουμε τα σκοτάδια μας έχουμε και τα φωτεινά μας. Νομίζω ότι το ρεπερτόριο καλύπτει μια μεγάλη γκάμα με σκοπό άλλες φορές τη συγκίνηση, άλλες τον προβληματισμό και άλλες την ανεμελιά.

Το swing είναι και ζευγαρωτός χορός. Στις live εμφανίσεις σας τι έχετε διαπιστώσει; Χορεύουν πια οι άνθρωποι;

Άρτεμις: Χορεύουν, αν και νηστικοί χορεύουν.

Που σας πετυχαίνω αυτή την περίοδο;

Άρτεμις: Αυτή την περίοδο ετοιμάζουμε τις χειμερινές μας εμφανίσεις και τη νέα μας δουλειά που θα αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από δικά μας κομμάτια.

Κάτι που δε ξέρουμε για τους C.S.I. Και θα θέλατε να μάθουμε;

Άρτεμις: Εκ προμελέτης, Ρουά, Χρόνου χάσιμο. Τρία νέα κομμάτια με ελληνικό στίχο ψήνονται με αγάπη και μεράκι για εσάς.

 

crime swing investigation

 

Τα Cookies συμβάλλουν στην καλύτερη εμπειρία σας κατά την πλοήγηση στον ιστότοπο του evart.gr. Με την πλοήγησή σας αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.