Σταμάτης Μορφονιός

Πιστεύω ότι όταν έχεις πίστη και θέληση, όλα γίνονται. Όχι με ευχές ούτε αφήνοντας τα πράγματα στο σύμπαν. Όλα γίνονται με επιμονή και δουλειά. Αν πάρουμε την ευθύνη μας.

λέει στην Εύη Κουκά ο Σταμάτης Μορφονιός

Είχαμε την ευκαιρία και τη χαρά να συναντηθούμε με ένα νέο στη δισκογραφία τραγουδοποιό, τον Σταμάτη Μορφονιό. Μιλήσαμε για τη μουσική, το νέο του δίσκο και αναφερθήκαμε και στα προηγούμενα χρόνια της ζωή τους, που θα μπορούσαν να είναι ένα μάθημα για τη ζωή. Ο Σταμάτης πιστεύει ότι είμαστε τόσο μόνοι ή τόσο μαζί όσο διαλέγουμε. Δεν βλέπει κανένα ρίσκο στο να φανερώνεσαι. Αντίθετα βλέπει ευκαιρία. Η μουσική για εκείνον είναι ανάγκη, αγάπη καθώς επίσης και ο φύλακας-άγγελός του, που τον κράτησε ζωντανό. Αυτό που θα ακούσει ο ακροατής στο δίσκο με τίτλο "Χαίρε ω χαίρε ελευθερία" είναι δέκα τραγούδια με διαφορετικές μουσικές κατευθύνσεις, που έχουν ένα κοινό σημείο και αυτό είναι η αλήθεια του.

Πολύ ειλικρινείς και εξομολογητικές οι πληροφορίες στο προφίλ σου στο facebook. Σπάνια ανοίγονται και μοιράζονται τη ζωή τους οι άνθρωποι στις μέρες μας. Είναι ρίσκο να εκφράζεσαι όπως ακριβώς νιώθεις;

Σ.Μ : Δεν βλέπω κανένα ρίσκο στο να φανερώνεται κάποιος ή στο να λέει αυτά που σκέφτεται. Ίσα ίσα βλέπω μια μεγάλη ευκαιρία σε αυτό. Την ευκαιρία του να συναντηθεί επί της ουσίας με άλλους ανθρώπους πάνω στην μοναδική στέρεη βάση, που δεν θα μπορούσε να είναι κάποια άλλη εκτός από την αλήθεια του. Αυτός είναι και ο λόγος που μοιράζομαι χωρίς ιδιαίτερο δισταγμό τις σκέψεις μου και τις "ευαίσθητες" πληροφορίες της ζωής μου στις οποίες αναφέρεσαι και έχουν να κάνουν με εκείνη την περίοδο που περιπλανήθηκα στους δρόμους και τις ουσίες. Έχω περάσει πολλά χρόνια κρυμμένος με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Δεν λειτουργεί. Ακόμα όμως κι αν λειτουργούσε, δεν έχει νόημα. Το μόνο που σου προσφέρει είναι μια απόλυτη ψευδαίσθηση ασφάλειας, η οποία όμως πάει πακέτο με μοναξιά. Πολύ μοναξιά. Προσπαθώ να μην το κάνω πια και νιώθω καλά με αυτό. Πιστεύω ότι είμαστε τόσο μόνοι ή τόσο μαζί όσο διαλέγουμε. Δεν βλέπω κανένα ρίσκο στο να φανερώνεσαι. Ευκαιρία βλέπω.

Γράφεις στίχους και μουσική. Ακόμα και στο δρόμο σταθερή σου παρέα η κιθάρα σου. Τι είναι η μουσική για σένα; Ανάγκη, αγάπη ή ακόμα και ο φύλακας-άγγελος σου;

Σ.Μ. : Η μουσική είναι η πιο σταθερή σχέση στη ζωή μου από τότε που μπορώ να θυμηθώ τον εαυτό μου. Έχει παίξει διάφορους ρόλους ανά περιόδους. Έχει γίνει η διέξοδός μου, όταν ένιωθα εγκλωβισμένος. Έχει γίνει το καταφύγιό μου, όταν τα πράγματα γίνονταν ζόρικα και άλλες φορές έχει γίνει η μόνη μου σύνδεση με το φως και την ίδια την ζωή. Ναι, η μουσική είναι και ανάγκη και αγάπη και σίγουρα κάποιες στιγμές ήταν και ο φύλακας-άγγελός μου, που με κράτησε ζωντανό.

Εδώ και κάποια χρόνια άλλαξες δρόμο. Είναι εύκολο να παρθεί και εφαρμοστεί μια απόφαση;

Σ.Μ. : Το να πάρεις μία απόφαση και να την εφαρμόσεις είναι τόσο εύκολο ή τόσο δύσκολο όσο αποφασίζεις τελικά. Πιστεύω ότι όταν έχεις πίστη και θέληση, όλα γίνονται. Όχι με ευχές ούτε αφήνοντας τα πράγματα στο σύμπαν. Όλα γίνονται με επιμονή και δουλειά.Αν πάρουμε την ευθύνη μας.

Συνήθως οι άνθρωποι χρειάζονται ένα χαστούκι για να ξυπνήσουν. Στη δική σου περίπτωση έφαγες αυτό το χαστούκι; κι αν ναι ήρθε από κάποιον άλλο ή σήκωσες εσύ χέρι στον εαυτό σου;

Σ.Μ. : Ναι, κάποιες φορές ένα χαστούκι ίσως να είναι χρήσιμο. Ίσως να έχει τη δύναμη να σε ξεκουνήσει. Στη δική μου περίπτωση ήταν τόσο το ξύλο που είχα ρίξει εγώ στον εαυτό μου που δεν ένιωθα τίποτα πια. Κανένα χαστούκι δεν θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά. Εκείνο που με έκανε να δω τον εαυτό μου, τη ζωή και τα πράγματα διαφορετικά ήταν η αγάπη. Η αγάπη έχει πολύ μεγαλύτερη δύναμη από το χαστούκι.

Φόβος… Τον ζεις, τον αποφεύγεις ή τον αντιμετωπίζεις;

Σ.Μ. : Έχω ζήσει πολλά χρόνια μέσα στον φόβο. Προσπαθώ να μην τον υπακούω πια. Ο φόβος περνιέται για βασιλιάς αλλά είναι ένας μεγάλος κλέφτης. Ένας μεγάλος απατεώνας. Είναι αυτός που δεν μας αφήνει να παραδοθούμε στη ζωή και να απολαύσουμε το ταξίδι. Βέβαια αυτό που πολλές φορές αγνοούμε είναι ότι η δύναμή του είναι όση και η πίστη μας σε εκείνον. Αν κάνουμε ένα βήμα προς το μέρος του εξαφανίζεται. Αρκεί να το τολμήσουμε. Ξέρεις πιστεύω ότι πιο σκληρή φυλακή από τον φόβο δεν υπάρχει αλλά το κλειδί της το κρατάμε στα χέρια μας. Υπάρχει ένα τραγούδι μέσα στον δίσκο με τον τίτλο "Φόβος" και λέει σε ένα σημείο : "Κοίτα απ' τα μάτια του (του φόβου) πιο πέρα, η αγάπη κάτω θα τον ρίξει, η αγάπη δεν χάνει ποτέ".

«Χαίρε ω χαίρε ελευθερία», ο δίσκος που κυκλοφόρησες. Πως αντιλαμβάνεσαι εσύ την ελευθερία;

Σ.Μ. : Όπως σου είπα και πριν πιο σκληρή φυλακή από τον φόβο δεν υπάρχει. Ελεύθερος είναι εκείνος που δεν φοβάται. Για την ακρίβεια ελεύθερος είναι εκείνος που αγνοεί τη φωνή του φόβου μέσα του και συνεχίζει.

Πες μας δύο λόγια για το δίσκο. Τι θα ακούσει κάποιος και ποιοι οι συντελεστές του;

Σ.Μ. : Είναι ο πρώτος μου δίσκος με δέκα τραγούδια, στα οποία έχω γράψει τους στίχους και τη μουσική και την παραγωγή και την ενορχήστρωση έχουν κάνει ο Αντώνης και ο Δημήτρης Παπαβομβολάκης. Ο δίσκος κυκλοφόρησε πριν από λίγους μήνες από την Crossover Records μέσω του περιοδικού HotDoc, που εκδίδει ο Κώστας Βαξεβάνης. Αυτό που θα ακούσει ο ακροατής είναι δέκα τραγούδια με διαφορετικές μουσικές κατευθύνσεις, που έχουν ένα κοινό σημείο και αυτό είναι η αλήθεια μου. Νιώθω πολύ τυχερός που σε αυτή την πρώτη μου δισκογραφική δουλειά έβαλαν ένα κομμάτι της ψυχής τους μουσικοί που θαυμάζω πολύ όπως είναι ο Νίκος Τουλιάτος, ο Γιώτης Κιουρτσόγλου, ο Βαγγέλης Καρίπης, ο Μανώλης Καραντίνης, ο Γιώργος Μανωλάκης, ο Γιώργος Μητσοτάκης και πολλοί άλλοι με μόνο κίνητρο τα ίδια τα τραγούδια. Τους ευχαριστώ πολύ όλους. Η συνεισφορά τους ήταν ανεκτίμητη. Πιο πολύ θα ήθελα να ευχαριστήσω με την ευκαιρία αυτής της συζήτησής μας τον Αντώνη και τον Δημήτρη Παπαβομβολάκη για όλα όσα έκαναν. Χωρίς εκείνους ο δίσκος αυτός δεν θα μπορούσε να υπάρξει.

Υπάρχει ένας στίχος ή ένα τραγούδι σου, που να ξεχωρίζεις;

Σ.Μ. : Δεν μπορώ να ξεχωρίσω ένα στίχο ή ένα τραγούδι. Η αίσθησή μου είναι ότι τα τραγούδια και οι στίχοι του δίσκου είναι κομμάτια από το ίδιο παζλ. Όλα μαζί φτιάχνουν την εικόνα. Όλα έχουν την αξία τους λόγω της ύπαρξης των υπολοίπων.

Έχεις μία εμφάνιση στο Ρυθμό Stage. Άλλα σχέδια;

Σ.Μ. : Ναι, την Κυριακή 16 Μαρτίου θα έχω την χαρά να παίξω σε έναν χώρο, που αγαπώ πολύ. Στο Ρυθμό Stage. Θα ξεκινήσουμε νωρίς (κατά τις 9:30) και όσο και όπου μας πάει. Τα σχέδια που υπάρχουν είναι για μια σειρά εμφανίσεων στην Αθήνα κατ' αρχήν και μετά σε όλη την Ελλάδα. Είναι πολύ σημαντικό να συναντιόμαστε με αφορμή την ομορφιά και την δημιουργία. Βάζουμε ένα αντίβαρο με αυτό το τρόπο στην μιζέρια των καιρών.

Ο κόσμος έχασε την ευκαιρία του να σε σκοτώσει. Εσύ πιάνεις κάθε ευκαιρία τώρα που ζεις;

Σ.Μ. : Προσπαθώ να μην χάνω τις στιγμές. Δεν τα καταφέρνω πάντα αλλά δεν πειράζει. Προσπαθώ να είμαι ανοιχτός και να μοιράζομαι. Ποια η αξία της ζωής, αν την ζεις σα ξένος; Προσπαθώ να μαθαίνω και να προχωράω έχοντας δώσει στον εαυτό μου αυτή την υπόσχεση, που διάβασες και στο "βιογραφικό" μου: Αφού αυτός ο κόσμος δεν με σκότωσε όταν είχε την ευκαιρία, κακά ξεμπερδέματα θα έχει μαζί μου.

Σε ευχαριστώ πολύ Σταμάτη και εύχομαι να έχεις επιτυχία σε ό,τι κάνεις!

Σ.Μ. : Σε ευχαριστώ πολύ για την συζήτησή μας Εύη !

Τα Cookies συμβάλλουν στην καλύτερη εμπειρία σας κατά την πλοήγηση στον ιστότοπο του evart.gr. Με την πλοήγησή σας αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.