Manu Chao

Ο Manu Chao, ένας «δρόμος που δε σταματάει πουθενά»... Ξεκίνησε από τη Γαλλία, όπου και γεννήθηκε το 1961. Η καταγωγή του κρατάει από τη Ισπανία -η μητέρα του Τσάο Ισπανίδα από τη χώρα των Βάσκων και ο πατέρας του, ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Ραμόν Τσάο, Γαλικιανός στην καταγωγή, μετακόμισαν στο Παρίσι εξαιτίας της δικτατορίας του Φράνκο.

Μεγαλωμένος σε ένα ποικιλόμορφο πολιτισμικό περιβάλλον που υποστήριζε την κοινωνική ισότητα, δε μπόρεσε να μείνει ανεπηρέαστος από αυτό. Η ποικιλομορφία βρίσκεται τόσο στη μουσική του, στην οποία συχνά συνδυάζεται το rock, rockability, punk, reggae, latin, SKA και RAI στοιχείο όσο και στους στίχους του που ερμηνεύει στα γαλλικά, ισπανικά, γαλικιανά, αραβικά, αγγλικά και άλλες γλώσσες, ενώ μερικές φορές συναντάμε περισσότερες της μίας γλώσσες στο ίδιο τραγούδι.

Στους στίχους του διακρίνουμε συχνά το κοινωνικό και πολιτικό στοιχείο, ενώ απορρέει από αυτούς η έννοια της ελευθερίας. Ίσως βέβαια κάποιες φορές να παραφράζεται αυτή η ελευθερία σε απολύτως προσωπική σε εκείνο το επικίνδυνο σημείο που η ελευθερία σου σημαίνει και αδιαφορία για τους άλλους και τα κοινά. Προσοχή, λοιπόν!

Μουσική ποικιλόμορφη, που άλλες φορές έρχεται πιο ήρεμα να σε αγγίξει, να σε ταξιδέψει και άλλες πιο δυναμικά να σε απογειώσει, προσωπικά μου αφήνει πάντα μία αισιοδοξία. Σε συνδυασμό δε με την αστείρευτη ενέργεια του Manu Chao, είναι αδύνατο να μην πάρεις κι εσύ έστω μία μικρή δόση, αρκετή να σε κινήσει ψυχή τε και σώματι.

Ποιος δεν έχει κινηθεί στο ρυθμό του "Rumba de Barcelona", "Me Quedo Contigo (Si Me Das A Elegir)" ή του "Me gustas tú"; Με το τελευταίο να είναι σε υπερβολικό βαθμό ακουσμένο, γεγονός που με κανει συνήθως να βαρεθώ κάποιο τραγούδι, παρ' όλα αυτά το θεωρώ ένα πολύ έξυπνο τραγούδι που μέσα από την χωρίς ταμπού (σε πολλά σημεία) εξομολόγησή του σε προκαλεί να κάνεις το ίδιο.

Ποιος δεν έχει φωνάξει "Cladestino";

Correr es mi destino / Para burlar la ley/ Perdido en el corazón / De la grande Babylon / Me dicen el clandestino / Por no llevar papel.

(η μοίρα μου είναι να τρέχω / για να ξεφεύγω από το νόμο / Χαμένος στην καρδιά της μεγάλης Βαβυλωνίας / με λένε λαθρομετανάστη / επειδή δεν έχω χαρτιά)

 

 

Ποιος δεν έχει την κρυφή επιθυμία να εξαφανιστεί έστω για λίγο; Ο Manu Chao σίγουρα την έχει και όταν το κάνει είναι γιατί, όπως εξομολογείται στο "desaparecido":

Llevo en el cuerpo una condena / Que siempre me echa a caminar

(Κουβαλάω στο σώμα μια καταδίκη που πάντα με κάνει να περπατάω)

Και ποιος δεν έχει τέλος αυτή την έντονη τάση φυγής από την κακή ζωή ("Mala vida") όταν... "cada dia se la traga mi Corazon" (κάθε μέρα μου καταπίνεις την καρδιά);

Βέβαια, μπορεί μερικές φορές η ζωή να μην είναι τόσο ή καθόλου ωραία, μπορεί επίσης το ψέμα να βρίσκεται παντού, όπως αναφέρεται στο τραγούδι "la mentira", αλλά ο άνθρωπος δεν πρέπει να ξεμένει από όνειρα και στόχους, δεν πρέπει να κόβει ταχύτητα ούτε για την ίδια τη ζωή ("no me rebajo ni por la vida" από το τραγούδι "Me llaman calle").

Δεν ξέρω αν κάποιος κόβει ταχύτητα στο δρόμο της ζωής του. Ξέρω όμως ότι κανείς δεν μπορεί να το κάνει όταν ακούει το Manu Chao... Ο μουσικός και ταξιδευτής Manu Chao είναι δύσκολο να μη σε κάνει να ταξιδέψεις μέσα από τα τραγούδια του. Είναι επίσης δύσκολο να μη σε ξεσηκώσει με τον ήχο του. Είμαστε έτοιμοι λοιπόν να κινηθούμε στους ρυθμούς του, ενώ περιμένουμε την επιστροφή του στη χώρα μας;

 

Ακούστε όλη τη playlist!

 

Τα Cookies συμβάλλουν στην καλύτερη εμπειρία σας κατά την πλοήγηση στον ιστότοπο του evart.gr. Με την πλοήγησή σας αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.