Η Κρίση του σήμερα σε δημόσια θέα

Η κοινωνικοοικονομική κρίση επηρεάζει ποικιλοτρόπως τον κόσμο που τη βιώνει. Στη χώρα μας έχει έρθει εδώ και αρκετά χρόνια και καλά κρατεί ακόμα, ρίχνοντας στο κενό και το αδιέξοδο πολλούς συνανθρώπους μας. Η τέχνη είναι πάντα παρούσα στο βαθμό που μπορεί για να αποτυπώνει με διάφορους τρόπους την κρίση, καταφέρνοντας πολλές φορές να μας "αφυπνίσει" και να μας "ταρακουνήσει".

Αυτή τη φορά το ενδιαφέρον μας κέντρισε το γλυπτό με τίτλο "Κρίση", τόσο σαν έργο τέχνης όσο και για τον σκοπό του, τη χρήση του αλλά και το νεαρό της ηλικίας του δημιουργού του. Ο μόλις 22 χρονών Τάσος Νυφαδόπουλος είναι από αυτούς τους νέους που δεν έμεινε απαθής απέναντι στην κρίση, αντιθέτως εμπνεύστηκε από αυτή αποτυπώνοντας τον τρόπο που την αντικρύζει σε ένα γλυπτό, που μορφοποιεί αυτή την κατάσταση με έναν εντυπωσιακό τρόπο.

 

Πιο συγκεκριμένα, γράφεται στην εφημερίδα "Η Αυγή":

Πρόκειται για ένα μνημειακό γλυπτό, ύψους 4,7 μ., μήκους 6,8 μ. και πλάτους 3,4 μ., που απεικονίζει έναν δείκτη με πτωτική τάση, ο οποίος προσκρούει με δύναμη στη βάση θρυμματίζοντάς την και έναν άνθρωπο που βρίσκεται πάνω του με το σώμα του να έχει τάση προς τα εμπρός, με έντονα αποτυπωμένη στο πρόσωπο και το σώμα του την κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Το γλυπτό είναι κατασκευασμένο από ανθρακονήματα, εποξειδικές ρητίνες, υαλοϋφάσματα, πολυεστέρα και σίδηρο.

Το γλυπτό επιχειρεί να προβάλει στο προσκήνιο τον άνθρωπο, πέρα από τις στατιστικές αναλύσεις και τους δείκτες της οικονομίας, αφού οι αριθμοί, τα ποσοστά και οι δείκτες δεν επαρκούν για να αποτυπώσουν τις πραγματικές διαστάσεις καταστάσεων όπως αυτές που βιώνει η χώρα τα τελευταία χρόνια.

Η "Κρίση" είναι ένα έργο που μιλά για το όριο, το κενό, το αδιέξοδο στο οποίο έχουμε περιέλθει λόγω της κοινωνικοοικονομικής κατάστασης, η οποία οφείλει να καταγραφεί και να καταχωρισθεί στη συλλογική μνήμη. Σε αυτό τον στόχο, μείζονα ρόλο διαδραματίζει η τέχνη, ευαισθητοποιώντας και ανάγοντας το καταγεγραμμένο σε συλλογικό βίωμα, συνειρμό, εικόνα και θύμηση.


Το δημιούργημα, που θα τραβήξει σίγουρα την προσοχή στους περαστικούς από τον παράδρομο της λεωφόρου Βουλιαγμένης 602α, στη συμβολή της με την οδό Ιμέρας (τα αποκαλυπτήρια θα γίνουν στις 26 Απριλίου, στις 12 το μεσημέρι), αποτελεί, όπως αναφέρεται στην εφημερίδα, το πρώτο δημόσιο γλυπτό στην Ευρώπη με θέμα την κοινωνικοοικονομική κρίση και τις συνέπειές της στον άνθρωπο και την κοινωνία.

Τα Cookies συμβάλλουν στην καλύτερη εμπειρία σας κατά την πλοήγηση στον ιστότοπο του evart.gr. Με την πλοήγησή σας αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.