japan music culture and the west

Απέναντι από τα παράλια της ανατολικής Ασίας βρίσκεται ένα σύμπλεγμα νησιών, 4 μεγάλα και αρκετά μικρότερα που αποτελούν το κράτος της Ιαπωνίας. Η χώρα του ανατέλλοντος ηλίου πλέον είναι γνωστή παγκοσμίως από την ιστορία της, την πολιτιστική της κουλτούρα με τις διάφορες τέχνες που αναπτύχτηκαν ανά τους αιώνες και με μόνο σκοτεινό σημείο την ήττα της στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, που όμως κατάφεραν με τη βοήθεια των αμερικανών να ξεπεράσουν γρήγορα, αφήνοντας πίσω τις διάφορες δυσκολίες και δημιουργώντας έτσι σταδιακά μια οικονομική και πολιτική υπερδύναμη.

Η παραδοσιακή και λαϊκή κουλτούρα της Ιαπωνίας είχε πολλές επιρροές από την κουλτούρα των πλησιέστερων σε αυτήν κρατών της ανατολικής Ασίας. Η μουσική της παράδοση συγκεκριμένα είχε πολλές επιρροές ήδη από τον 6ο αιώνα από την κινέζικη και κορεάτικη μουσική της εποχής. Δεν υπήρχε διαχωρισμός της μουσικής της από τις άλλες τέχνες, ουσιαστικά είχε δημιουργηθεί μια αλληλένδετη σχέση της μουσικής, με την ποίηση και το θέατρο της εποχής και μια παράλληλη ανάπτυξη των παραδοσιακών χορών της και της θρησκευτικής της ταυτότητας.

Όταν εδραιώθηκε ο βουδισμός σαν θρησκεία στην Ιαπωνία, με τα διάφορα μουσικά και τελετουργικά όργανα που χρησιμοποιούνταν από τους μοναχούς, κατά τη διάρκεια διαφόρων θρησκευτικών τελετών, επηρέασε και αυτός τη μουσική και σύνθεση πολλών παραδοσιακών και εντέχνων τραγουδιών. Τα μουσικά αυτά όργανα που απορροφήθηκαν γρήγορα στη Γιαπωνέζικη μουσική και κουλτούρα ήταν μεταξύ πολλών άλλων, τα γνωστά πλέον σε όλους μας γκονγκ και οι βουδιστικές καμπάνες.

 

Η μουσική κουλτούρα της Ιαπωνίας και η δυτικοποίησή της στην σημερινή εποχή

 

Δεν είναι τυχαίο ότι εκείνη την περίοδο που οι Ιάπωνες αφομοίωσαν το βουδισμό σαν θρησκεία και κουλτούρα, δημιούργησαν σιγά-σιγά το πλήρες νόημα της λέξης Zen που προέρχεται από τη λέξη zenno δηλαδή «διαλογισμός». Αυτή η αντίληψη και ο τρόπος διαλογισμού που ασκούταν στην καθημερινότητα από τους νέους της εποχής, έχοντας δασκάλους που ήθελαν να τους διδάξουν ότι εκτός από τη θετικότητα που υπάρχει στα υλικά αγαθά, υπάρχει και η θετικότητα στην πνευματικότητα των ανθρώπων με τη βαθειά αντίληψη της έννοιας της διαίσθησης και της σωστής θετικής ισορροπίας του μυαλού και σώματος.

Στην Ιαπωνική χώρα της πνευματικότητας αναπτύχτηκαν και πολλές τοπικές υποκουλτούρες βασιζόμενες σε διάφορες παραδόσεις της κάθε περιοχής ξεχωριστά. Οι πολιτιστικοί θησαυροί που είχαν αναπτυχθεί τότε, έχουν διασωθεί από διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις που υπάρχουν μέχρι σήμερα. Εκδηλώσεις όπως το διάσημο θέατρο καμπούκι -με τις διάφορες αναφορές στα παραδοσιακά τραγούδια και την ενδυμασία της εποχής, από τη βουδιστική θρησκεία που έχει πάρει διάφορες θεραπευτικές προεκτάσεις στη ζωή των ανθρώπων, επηρεάζοντας ακόμα και το σύγχρονο δυτικό κόσμο, και τέλος μέσα από τις διάφορες ιαπωνικές πολεμικές τέχνες που έχουν διασωθεί και διδάσκονται πλέον σε πολλές σχολές αυτοάμυνας ανά τον κόσμο.

Κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου με τα ραδιόφωνα να μπαίνουν σε όλο και περισσότερα σπίτια ανά τον κόσμο και φυσικά και στην Ιαπωνία, αλλά και ειδικά στο τέλος του, με την Αμερική να ασκεί μέγιστη επιρροή στην Ιαπωνία, που είχε παραδοθεί πλήρως σε αυτήν, οι μουσικές που υπήρχαν εκεί, άρχιζαν να “μεταλλάσσονται”. Οι μουσικές που ακούγονταν δειλά-δειλά στην αρχή, είχαν ήχους με πιο δυνατές κιθάρες και με επιρροές από πιο δυτικές μουσικές συνθέσεις, αλλά και συγχρόνως έχοντας αναφορές στη Γιαπωνέζικη κουλτούρα και μουσική παιδεία.

 

Η μουσική κουλτούρα της Ιαπωνίας και η δυτικοποίησή της στην σημερινή εποχή

 

Από εκείνη την εποχή και στη συνέχεια αναδύθηκαν διάφοροι καλλιτέχνες ή γκρουπ από ντόπιους όπως ο Wataru Takada, ο Kyo Sakamoto και το συγκρότημα Kosaka Kazuya, που χάραξαν το δρόμο στα μουσικά είδη της J-Rock (Japanese Rock) και J-Pop (Japanese Pop) που ήταν μια μίξη από τα καλύτερα της κάθε κουλτούρας (Ιαπωνίας- Αμερικής) σε ροκ και ποπ ήχους, με αγγλικούς μερικές φορές στίχους, αλλά και Γιαπωνέζικους, που έρχονταν πιο κοντά στην κοινωνία της εποχής.

Σταδιακά η Ιαπωνία άρχιζε και γινόταν και πάλι δυνατή. Υπήρχε μια ραγδαία ανάπτυξη σε τεχνολογικά επιτεύγματα και στις διάφορες τέχνες που συνέχιζαν την ανάπτυξη τους εκεί. Πλέον πόλεις σαν την πρωτεύουσα της, το Τόκυο, δεν είχαν και δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τον υπόλοιπο δυτικό κόσμο. Εκτός από την J-Rock και την J-Pop, οι Ιάπωνες συνέστησαν και άλλα διαφορετικά και μοντέρνα μουσικά ακούσματα όπως η J-Synths που δεν είναι άλλη από την ηλεκτρονική μουσική που υπάρχει σε όλο τον κόσμο, αλλά με τη μόνη διαφορά ότι ήταν δημιουργημένη από Ιάπωνες και όχι από διάφορους καλλιτέχνες του εξωτερικού.

Στην πορεία εξελίχθηκαν ακόμα περισσότερο οι μουσικές της προεκτάσεις, με επιρροές από την Ska, την Punk και την Hip Hop διεθνή σκηνή, οι οποίες με την ίδια χρονική ταχύτητα ήκμασαν στην Ιαπωνία, όπως και σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο. Με το internet αλλά και τη γενικά διαδεδομένη τεχνολογία, όλα προσφέρονται πλέον απλά στο Γιαπωνέζικο λαό, σε πραγματικό χρόνο και χωρίς καμιά χρονική καθυστέρηση.

 

Η μουσική κουλτούρα της Ιαπωνίας και η δυτικοποίησή της στην σημερινή εποχή

 

Ένας πολύ γνωστός καλλιτέχνης της Ιαπωνίας σήμερα είναι ο Gackt (Kamui Gakuto) που έκτος από την ενασχόλησή του με την μουσική, είναι επίσης ηθοποιός και συγγραφέας. Η μουσική του, με διάφορες συνεργασίες με άλλους μουσικούς παραγωγούς, είναι ό,τι πιο μοντέρνο υπάρχει στην Ιαπωνική μουσική του σήμερα με στοιχεία στα τραγούδια του από την J-Rock, J-Pop ακόμα και από την J-Punk και την J-Synths, έχοντας πολλούς θαυμαστές ακόμα και εκτός της Ιαπωνικής χώρας.

Στις ημέρες που διανύουμε, εκτός από τα τετράγωνα καρπούζια, το καραόκε, τα Γιαπωνέζικα καρτούν και το σούσι, η Ιαπωνία έχει να προσφέρει πολλά περισσότερα στο δυτικό κόσμο. Πλέον είναι μια κυρίαρχη δύναμη στην παγκόσμια ρομποτική αλλά και κυριαρχεί επίσης με διάφορες μεγάλες εταιρείες όπως η Sony, η Toshiba και η Samsung σε διάφορα καινοτόμα προϊόντα κατασκευασμένα για την παγκόσμια αγορά.

Εξάλλου, για τους περισσότερους ανθρώπους παγκοσμίως είναι όνειρο ζωής ένα ταξίδι σε αυτή τη χώρα και ειδικά στο Τόκυο, που μπορείς να ζήσεις πολλές εμπειρίες που δεν υπάρχουν σε άλλα μέρη του κόσμου. Οπότε αυτή η χώρα, αυτό το μικρό γεωγραφικά κράτος - σύμπλεγμα νησιών απέναντι από τα παράλια της ανατολικής Ασίας, είναι ένα πολύ ισχυρό ιστορικά, τεχνολογικά, θρησκευτικά αλλά και μουσικά μέρος, έχοντας παρελθόν και μέλλον που πολλές άλλες χώρες θα ζήλευαν!

 

Τα Cookies συμβάλλουν στην καλύτερη εμπειρία σας κατά την πλοήγηση στον ιστότοπο του evart.gr. Με την πλοήγησή σας αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.