Παρουσίαση Βιβλίου "Πολιτείες Αθέατες" του Νίκου Μεντζίνη - Εκδόσεις Historical Quest

Οι Εκδόσεις Historical Quest παρουσίασαν χτες το ιστορικό μυθιστόρημα "Πολιτείες Αθέατες" του Νίκου Μεντζίνη στο βιβλιοπωλείο "Επί Λέξει". Μέσα σε ένα πολύ ζεστό κλίμα ο συγγραφέας και εκπαιδευτικός Νίκος Μεντζίνης, πλαισιωμένος από έγκριτους επιστήμονες και φίλους που τον τίμησαν με την παρουσία τους, έκαναν μια ιδιαίτερη, διττή "ανάγνωση" με ιστορική αλλά και κοινωνικο-πολιτική προσέγγγιση των συνθηκών της περιόδου που ανιχνεύουν οι "Πολιτείες Αθέατες".

Το σύντομο καλωσόρισμα του Σταύρου Χρονόπουλου εκ μέρους των εκδόσεων Historical Quest διαδέχθηκε η Μαρία Βλαχάδη, Λέκτορας του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης, η οποία μας έβαλε στο κλίμα του βιβλίου ξεκινώντας το ταξίδι για το Λάκκο "στο Ηράκλειο του Μεσοπολέμου, περιοχή των απόβλητων, του ρεμπέτικου, των τρελαμένων ποιητών" και μας παρουσίασε τον τρόπο που ο συγγραφέας περιγράφει στο βιβλίο του τον τόπο τόσο ως ένα φυσικό τοπίο όσο και ως ένα ζωντανό οργανισμό, μία κοινωνία. Αυτό πλαισίωνεται από τις ιστορικά τεκμηριωμένες κοινωνικο-πολιτικές συνθήκες που επικράτησαν στο μεσοπόλεμο.

Μια "δεύτερη ανάγνωση" πραγματοποίησε εν συνεχεία ο Αριστομένης Συγγελάκης, Οδοντίατρος & Πολιτικός Επιστήμονας, Δρ. Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος προσέγγισε με τον δικό του εύστοχο τρόπο το οικονομικό αλλά και το πολιτικό στίγμα των "Αθέατων Πολιτειών" στον άξονα του χρόνου, καθιστώντας σαφή (μεταξύ άλλων) τη διαχρονικότητα της εικόνας της κοινωνίας κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου, όπως αυτή αποδίδεται στο βιβλίο του Νίκου Μεντζίνη. Εξ' άλλου, οι "Πολιτείες Αθέατες" στηρίζονται σε εμπεριστατωμένη έρευνα πάνω σε ιστορικά γεγονότα που αφορούν την εποχή εκείνη, με τρόπο όμως που προσκαλούν τον αναγνώστη να ασχοληθεί περισσότερο με την ιστορία, χωρίς ωστόσο να "χάνεται" σε ορδές ιστορικών στοιχείων και αναφορών. Όπως άλλωστε ειπώθηκε αργότερα από τον Σταύρο Χρονόπουλο και το Νίκο Μεντζίνη, "το ιστορικό μυθιστόρημα είναι ο Δούριος Ίππος για να προσεγγίσει ο αναγνώστης την ιστορία".

Καθ' όλη τη διάρκεια της παρουσίασης, με εκτενέστερη αναφορά από τον κ. Συγγελάκη, είχαμε την ευκαιρία να "γνωρίσουμε" τους "αφανείς ήρωες" όπως τη Ρόζα, το Νίκο, το Γιάννη, το Μηνά, την Αναστασία... Αλλά και τον «Σπάρτακο», το αθλητικό και πολιτιστικό σωματείο που αποτέλεσε επί της ουσίας το πρώτο συνδικαλιστικό όργανο των εργατών της περιοχής προκειμένου να εκφράσουν τα πολιτικά τους δικαιώματα σε μια εποχή ραγδαίων κοινωνικο-πολιτικών εξελίξεων.

Η συζήτηση συμπληρώθηκε όμορφα με τον ίδιο το συγγραφέα να παίρνει το λόγο για να μοιραστεί τις σκέψεις και τις απόψεις του γύρω από το βιβλίο, την προσπάθειά του να συνταιριάξει αρκετά στοιχεία ώστε να παράξει ένα καλό αποτέλεσμα για τον αναγνώστη, μιας και τελικά, όπως ανέφερε, το βιβλίο πλέον ανήκει πρωτίστως στους αναγνώστες και όχι στον ίδιο ή στον εκδοτικό οίκο.

Νίκος Μεντζίνης - Πολιτείες Αθέατες Σταύρος Χρονόπουλος, Νίκος Μεντζίνης, Μαρία Βλαχάδη, Αριστομένης Συγγελάκης

Εκτεταμένη αναφορά έγινε φυσικά και για το Λάκκο Ηρακλείου, έναν τόπο που χρησιμοποιήθηκε περισσότερο συμβολικά παρά ως ένα αυστηρά καθορισμένο γεωγραφικό πλαίσιο που να περιορίζει την εξιστόρηση. Πρόκειται για μια ευρύτερη περιοχή-πύλη στην ανατολική μεσόγειο, όπου κάποτε άκμαζε η ναυτιλία και το εμπόριο, ενώ παράλληλα αποτελούσε τόπος συνάντησης και ζύμωσης διαφορετικών ανθρώπων και πολιτισμών, ιδιαίτερα με την "εκπυρσοκρότηση" της Μεγάλης Ιδέας και τη μαζική είσοδο μικρασιατών προσφύγων τόσο στην Κρήτη όσο και σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Εντούτοις, η πόλη αποτέλεσε την έμπνευση για το συγγραφέα που αντίκρυσε την ίδια εικόνα όταν πήγε να μείνει στο Λάκκο, με τους σύγχρονους μετανάστες στο ρόλο των μικρασιατών προσφύγων, αλλά και με την ίδια την πόλη να αντανακλά μνήμες από τη ζωντάνια και την ομορφιά που είχε κάποτε - με τη ματιά όμως ενός ανθρώπου που πάει να ζήσει εκεί και ως εκ τούτου είναι σε θέση να δει διαφορετικά πράγματα από κάποιον που ήδη μένει εκεί (γιατί, τελικά, ποιός θα μπορούσε να διακρίνει καλύτερα τους "αφανείς ήρωες" μιας πόλης αν όχι ένας εξωτερικός παρατηρητής;).

Ο Νίκος Μεντζίνης μιλά για "Πολιτείες Αθέατες", πόλεις που δεν τις βλέπουμε... Όχι μόνο το Λάκκο, αλλά και τα Λαδάδικα, την περιοχή του Ψυρρή, όλες τις συνοικίες-φαντάσματα που πλέον είτε ασυνείδητα, λόγω συνήθειας, είτε συνειδητά λόγω φόβου αποφεύγουμε να κοιτάζουμε γιατί μας πληγώνουν. Μας πληγώνει η μνήμη τους αλλά και οι αθέατες ζωές που βρίσκονται εκεί, το "αγκάθι στο σώμα της κοινωνίας" που μας τσιμπάει...

Φυσικά, μέσα στις 496 σελίδες αυτού του βιβλίου των εκδόσεων Historical Quest, ο συγγραφέας καταφέρνει να μας χαρίσει πολλά περισσότερα συναισθήματα, να μας ταξιδέψει μέσα από τις ιστορίες των ηρώων του, να μας προβληματίσει και να μας δώσει αρκετά ερεθίσματα ώστε να συνεχίσουμε την ιστορική (και όχι μόνο) αναζήτηση.

Η ξεχωριστή αυτή παρουσίαση έκλεισε με ζωηρές συζητήσεις πάνω στο θέμα του βιβλίου και τις "αναγνώσεις" των ξεχωριστών καλεσμένων, υπό τη συνοδεία κρητικής ρακής.

Πολιτείες Αθέατες - Νίκος Μεντζίνης, εκδόσεις Historical QuestΠολιτείες Αθέατες, του Νίκου Μεντζίνη
Εκδόσεις Historical Quest

Τα Cookies συμβάλλουν στην καλύτερη εμπειρία σας κατά την πλοήγηση στον ιστότοπο του evart.gr. Με την πλοήγησή σας αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.