Breakfast club

Το λονδρέζικο κουαρτέτο Breakfast Club, σε συνεργασία με μια ομάδα αρχιτεκτόνων, φωτογράφων, εικαστικών και ηθοποιών, προ(σ)καλεί τους κατοίκους της Αθήνας να αγκαλιάσουν ξανά το δημόσιο χώρο της πόλης, μέσω τριών αστικών περιπάτων-συναυλιών.

Σχεδιάζοντας ένα σύγχρονο ηχητικό, εικαστικό και κοινωνικό χάρτη της Κυψέλης, με αφετηρία ή κατάληξη το Άσυλο Ανιάτων, οι τρεις περίπατοι/συναυλίες, που οργανώνει η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, στις 23 και 24 Απριλίου, δρουν ως ανεξάρτητες, αλλά και συνδεδεμένες μεταξύ τους δραστηριότητες, όπου κοινό και μουσικοί θα επιχειρήσουν να βιώσουν συλλογικά το αστικό περιβάλλον, το οποίο συνυπάρχει αρμονικά με στοιχεία μουσικής, αφήγησης, αρχιτεκτονικής, εικαστικών εγκαταστάσεων και διαλόγου μεταξύ κοινού και καλλιτεχνών.

Εξετάζοντας με μια σύγχρονη ματιά την έννοια του dérive, Το εντός αντιπαρέχεται επιχειρεί τη δημιουργία συλλογικών αστικών εμπειριών που ενθαρρύνουν την ανταλλαγή ιδεών, την αναψυχή, τη συμμετοχή και την κοινωνικοποίηση κοινού και καλλιτεχνών.

Τρισδιάστατες κατασκευές από ξύλο, χαρτόνι και ακρυλικά φύλα θα πλαισιώσουν τους περιπάτους, με στόχο τα αντικείμενα να αποκτήσουν χρηστική αξία στους χώρους του Ασύλου Ανιάτων, μετά τη δράση.

Η Κυψέλη, μια από τις ιστορικότερες γειτονιές της Αθήνας, είναι σήμερα ένα κοινωνικό χωνευτήρι πολιτισμών, λαών και ιδεών, καθώς και τόπος σύνθεσης της σύγχρονης ιστορίας του κέντρου της Αθήνας, με το ένδοξο παρελθόν της. Η Κυψέλη σηματοδοτεί ένα γόνιμο κοινωνικό πείραμα εν εξελίξει, στο οποίο μπορούν να συνυπάρχουν το Άσυλο Ανιάτων, ο Κωνσταντίνος Κανάρης, ο Χαρίλαος Τρικούπης και ο Ίων Δραγούμης, σε «διάλογο» με το Μπάουχαουζ και την Αρ Ντεκό αρχιτεκτονική, τις αφρικάνικές μάσκες, το ντόμινο, το γκόσπελ, τον Μουλάτου Αστάτκε, το ραπ, αλλά και το thrash metal, όπως αυτό ηχεί μέσα από τα θρυλικά υπόγεια στούντιο της περιοχής.

Έργα των Karlheinz Stockhausen, György Ligeti, György Kurtág, Morton Feldman, Claudio Monteverdi, Johann Sebastian Bach, Carlo Gesualdo, Steve Reich, John Dowland και François Couperin, συνυπάρχουν –μεταξύ άλλων– με τραγούδια των Αττίκ, Λευτέρη Μουμτζή και Τώνη Μαρούδα, αγγλικά folk και αμερικάνικα bluegrass κομμάτια, όλα διασκευασμένα από τα μέλη του συνόλου Breakfast Club, το οποίο θα πλαισιώνει μουσικά την κάθε διαδρομή/περίπατο εντός και εκτός του Ασύλου Ανιάτων.

Η διαδρομή κάθε περιπάτου είναι διαφορετική, αλλά και οι τρεις ολοκληρώνονται με συναυλία στο χώρο του Ασύλου.

 

 

Το εντΟς αντιπαρEχεται - breakfast club

 

Λίγα λόγια για το Breakfast Club

Το Breakfast Club είναι ένα μουσικό σύνολο που συνδυάζει την έρευνα και την πράξη. Δημιουργήθηκε στο Λονδίνο από τις Detta Danford (φλάουτο, άλτο φλάουτο, μπάσο φλάουτο), Rhia Parker (φλογέρες, φωνή), Natasha Zielazinski (τσέλο) και Εύη Νάκου (φλάουτο, άλτο φλάουτο, μπάσο φλάουτο), τέσσερις μουσικούς με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον αυτοσχεδιασμό, την ομαδική σύνθεση και τη συμμετοχικότητα/συνεργασία.

Τα τελευταία έξι χρόνια, τα μέλη του Breakfast Club έχουν συμμετάσχει και επιμεληθεί ένα μεγάλο αριθμό παραστάσεων και φεστιβάλ, τα οποία περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων: pop-up performances, συναυλίες, σεμινάρια, αναγνώσεις κειμένων, διαλέξεις, installations και μεγάλης κλίμακας παραστάσεις για οργανισμούς όπως οι Barbican Centre, Battersea Arts Centre, Bath International Festival και BBC Symphony Orchestra στην Αγγλία, New York Philarmonic στις ΗΠΑ και Tokyo College of Music στην Ιαπωνία.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
Πληροφορίες – κρατήσεις: 210 900 5 800
23-24 ΑΠΡ 2016
Άσυλο Ανιάτων (Αγ. Ζώνης 39, Κυψέλη)

1ος περίπατος: Σάββατο 23 Απριλίου | 11:00-12:30 (Αφετηρία στο Άσυλο Ανιάτων)
2ος περίπατος: Σάββατο 23 Απριλίου | 19:30-21:00 (Αφετηρία στο Άσυλο Ανιάτων)
3ος περίπατος: Κυριακή 24 Απριλίου | 19:30-21:00 (Αφετηρία στην πλατεία Κυψέλης, μπροστά από το άγαλμα του Κωνσταντίνου Κανάρη. Ο περίπατος συνεχίζεται στη Φωκίωνος Νέγρη και καταλήγει στο Άσυλο για τη συναυλία)

 

Τα Cookies συμβάλλουν στην καλύτερη εμπειρία σας κατά την πλοήγηση στον ιστότοπο του evart.gr. Με την πλοήγησή σας αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.