Το ΝήμαΘεσσαλονίκη, 1917.

Την ώρα που γεννιέται ο Δημήτρης Κομνηνός, μια πυρκαγιά σαρώνει την ακμάζουσα πολυπολιτισμική μητρόπολη, όπου χριστιανοί, εβραίοι και μουσουλμάνοι ζουν πλάι-πλάι. Αυτό είναι το πρώτο από μια σειρά καταστροφικών γεγονότων που θα αλλάξουν για πάντα τη φυσιογνωμία της πόλης, καθώς ο πόλεμος, ο φόβος και οι διωγμοί αρχίζουν να διχάζουν τους κατοίκους της. Πέντε χρόνια αργότερα, η νεαρή Κατερίνα διαφεύγει στην Ελλάδα, όταν η πατρίδα της στη Μικρά Ασία ισοπεδώνεται από τα τουρκικά στρατεύματα. Έχοντας χάσει τη μητέρα της μέσα στο πανδαιμόνιο της φυγής, βρίσκεται μόνη της πάνω στο πλοίο προς έναν άγνωστο προορισμό. Από εκείνη τη μέρα, οι ζωές του Δημήτρη και της Κατερίνας πλέκονται άρρηκτα μεταξύ τους αλλά και με την ιστορία της ίδιας της Θεσσαλονίκης.
Θεσσαλονίκη, 2007.

Ένας νεαρός Αγγλο-Έλληνας μαθαίνει την ιστορία της ζωής των παππούδων του, και συνειδητοποιεί ότι πρέπει να πάρει μια απόφαση. Για πολλές δεκαετίες, φρόντιζαν τις μνήμες και τους θησαυρούς των ανθρώπων που βίαια διώχτηκαν από την πόλη τους. Θα είναι αυτός ο νέος προστάτης τους; Πρέπει να μείνει ή να φύγει;

Μια συγκλονιστική ιστορία πίστης και αγάπης για όλους τους ανθρώπους και τους τόπους που μας προσδιορίζουν. Μετά Το Νησί, η Ελλάδα αποτελεί για άλλη μια φορά το κύριο θέμα της  παγκόσμια πολυδιαβασμένης Victoria Hislop.

 

κριτικές
Η ελληνική μεταπολίτευση της Χίσλοπ

Η Βικτόρια Χίσλοπ, η πιο Ελληνίδα από τις Ελληνίδες, κι ας γράφει η ταυτότητά της Βρετανή υπήκοος, επιστρέφει ξανά τη Δευτέρα στην Αθήνα, αφού το σπίτι της στην Κρήτη τής δίνει την ενέργεια της συνεχούς επιστροφής στην Ελλάδα.

Δεν τρέφεται όμως από τις κατακτήσεις του ευπώλητου «Νησιού» (εκδόσεις Διόπτρα), όπου η Σπιναλόγκα έγινε θρύλος, γιατί η ασθένεια της λέπρας είχε τη γλυκιά ανάμνηση του δύστηνου παρελθόντος. Το πρώτο της μυθιστόρημα έγινε μπεστ σέλερ, το δεύτερο «Ο Γυρισμός» ακολούθησε την ίδια τύχη, ενώ το τρίτο της «Το νήμα» περιμένει να σταθεί απέναντι στους αναγνώστες της.

«Το νήμα» είναι βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα που συγκλόνισαν την Ελλάδα από το 1917 μέχρι τη μεταπολίτευση. Μέσα από μια ιστορία αγάπης, πίστης και ανατροπών ξετυλίγεται το νήμα της ιστορίας της Ελλάδας, που ξεκινάει με τη μεγάλη πυρκαγιά του 1917 στη Θεσσαλονίκη. Οσο για τους ήρωες του βιβλίου, οι ζωές τους υφαίνονται μ’ ένα αόρατο νήμα, που θα τους κρατήσει ενωμένους για πάντα.

Σύμφωνα με τις κριτικές που έχουν δημοσιευθεί στα ξένα ΜΜΕ, πρόκειται για το καλύτερο έργο της. Οι εικόνες είναι σαν επιστροφή στην αρχή της αφήγησης, τραγουδούν το μεταίχμιο. Η ιστορία φτιάχνει το μύθο, χωρίς να φοβάται τον κίνδυνο της κατάλυσής του. Τα πάθη προικοδοτούν τη λογική, όταν δεν εγκαταλείπει το αυτονόητο της κίνησης προς την καρδιά. Τα συναισθήματα, όταν δεν εγκαταλείπονται, χρεώνουν το βάρος στην εκδίκηση, την απώλεια, την πίστη και την αγάπη.

Αναφέρεται χαρακτηριστικά, στην παρουσίαση του εκδοτικού οίκου «Διόπτρα»: «Είναι σίγουρο πως και αυτή τη φορά η πρέσβειρα της Ελλάδας, η Βικτόρια Χίσλοπ, έχει μελετήσει καλά τον τόπο μας και τον έχει μεταφέρει σαν να τα ζούσε όλα αυτά η ίδια. Αλλωστε, αυτή δεν είναι η μαγεία της συγγραφής;». B.K.K. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Εκδόσεις: ΔΙΟΠΤΡΑ
Έτος έκδοσης: 2011
ISBN: 978-960-364-460-6
Αριθμός σελίδων: 608

Τα Cookies συμβάλλουν στην καλύτερη εμπειρία σας κατά την πλοήγηση στον ιστότοπο του evart.gr. Με την πλοήγησή σας αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.