The Normal HeartΒρισκόμαστε στη Νέα Υόρκη του 1981, όπου εν μέσω της συντηρητικής και ομοφοβικής κυβέρνησης του Reagan, η LGBT κοινότητα αγωνίζεται να ακουστεί και να αποκτήσει ίσα δικαιώματα και μεταχείριση. Ο gay συγγραφέας Ned Weeks (Mark Ruffalo) αρχίζει να παρατηρεί μια νέα ασθένεια που φαίνεται να αποδεκατίζει σιγά-σιγά τους φίλους και γνωστούς του - μια ασθένεια που εκείνη την εποχή χαρακτηρίζεται ως "gay καρκίνος" ή GRID (gay-related immune deficiency).

Η γνωριμία του με την παραπληγική γιατρό-ερευνήτρια Dr. Emma Brookner (Julia Roberts) θα τον οδηγήσει στη δημιουργία του GMHC (Gay Men's Health Crisis), μιας κοινοτικής οργάνωσης με στόχο την ευαισθητοποίηση αφενός της LGBT κοινότητας και αφετέρου ολόκληρου του κόσμου απέναντι σε αυτή την άγνωστη ασθένεια που λίγα χρόνια αργότερα θα μετονομαστεί σε AIDS.

Η ταινία είναι μια παραγωγή του HBO που προβλήθηκε το Μάιο του 2014, με τη σκηνοθεσία να ανήκει στον Ryan Murphy, γνωστό και μη εξαιρετέο από άκρως επιτυχημένες σειρές όπως το Glee και το American Horror Story, σε σενάριο του Larry Kramer βασισμένο στο ομώνυμο θεατρικό του έργο που γράφτηκε και ανέβηκε το 1985 στη Νέα Υόρκη.

Ο ακτιβιστής Ned αρέσκεται στις δημόσιες αντιπαραθέσεις αντί για τις πιο ψύχραιμες, πιο διπλωματικές στρατηγικές που προτιμώνται από τους συνεργάτες του, τους φίλους αλλά και από τον εραστή του, Felix Turner (ο λόγος για τον ταλαντούχο Matt Bomer, ο οποίος κέρδισε και Globe Award για τον ρόλο του). Οι διαφορές των συντελεστών της οργάνωσης όσον αφορά τη στρατηγική της, οδηγούν σε αντιπαραθέσεις που απειλούν να υπονομεύσουν τους κοινούς τους στόχους.

Σε μια ενδεχομένως όχι και τόσο αντάξια του ύφους της ταινίας σκηνοθεσία, οι πρωταγωνιστές δίνουν πραγματικά ένα ρεσιτάλ ερμηνειών, με τον Taylor Kitsch στο ρόλο του δημοφιλούς πλην ήσυχου (έως ενοχικού) Bruce Niles, τον Jim Parsons του "Big Bang Theory" στον χαρακτηριστικό ρόλο του διακριτικού και συναισθηματικού Tommy, τον Alfred Molina που υποδύεται εξαιρετικά τον αδελφό του Ned που τον αγαπά αλλά ίσως διστάζει να αποδεχτεί τη «διαφορετικότητά» του, καθώς και τον Joe Mantello - επίσης υποψήφιο για 1 Emmy βραβείo (μεταξύ άλλων) για το ρόλο του ως Mickey Marcus, με το καθηλωτικό ξέσπασμά του προς το τέλος της ταινίας να συνοψίζει με υπέροχο τρόπο τον αγώνα, την ψυχολογία αλλά και την αγωνία ενός gay ακτιβιστή της δεκαετίας του '80.

Συνοψίζοντας, πρόκειται για μια αρκετά δυνατή ταινία, που μπορεί να διακατέχεται από την ενοχή μιας ολόκληρης κοινωνίας απέναντι στο ευαίσθητο θέμα του ρατσισμού που βίωσε ο ομοφυλοφιλισμός τη δεκαετία του '80 (και όχι μόνο) στην Αμερική, αλλά καταφέρνει να κερδίσει τις εντυπώσεις χάρη στο δυναμικό τρόπο με τον οποίο περνά το καίριο και διαχρονικό κοινωνικο-πολιτικό μήνυμα της διεκδίκησης της αξιοπρέπειας και του θεμελιώδους δικαιώματος στη ζωή και τον έρωτα, χωρίς την τιμωρία του θανάτου.

 

Δείτε το Trailer της ταινίας:

 

The Normal Heart IMDb page

Τα Cookies συμβάλλουν στην καλύτερη εμπειρία σας κατά την πλοήγηση στον ιστότοπο του evart.gr. Με την πλοήγησή σας αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.