Λυδία Σέρβου

Αν βγάλουμε από τη ζωή μας το «εγώ» και βάλουμε περισσότερο «εμείς», τότε όλα θα είναι καλύτερα!

λέει στην Εύη Κουκά η Λυδία Σέρβου

Η Λυδία Σέρβου ασχολείται με το τραγούδι από πολύ μικρή ηλικία. Διπλωματούχος Κλασσικού τραγουδιού και  Βυζαντινής μουσικής με πτυχίο διδασκαλίας (στο πιάνο) μας λέει ότι η μουσική είναι ο αέρας που αναπνέει.  Έχει μελετήσει πολύ το έργο του Μάνου Χατζιδάκι και συνεχίζει να τον ανακαλύπτει καθημερινά, γιατί είναι ανεξάντλητος. Επιθυμία της να κάνει μια ολοκληρωμένη δουλειά με τα τραγούδια του.

Διπλωματούχος Κλασσικού τραγουδιού και  Βυζαντινής μουσικής και με πτυχίο διδασκαλίας (στο πιάνο). Πότε ξεκίνησες  να ασχολείσαι με τη μουσική και πως έγινε και είδες πιο σοβαρά αυτή τη σχέση;

Λ.Σ. : Tο μουσικό μου ταξίδι ξεκίνησε από πολύ μικρή ηλικία. Ήθελα να γίνω τραγουδίστρια από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Η ανάγκη μου αυτή οδήγησε τους γονείς μου στην απόφαση να με γράψουν στο ωδείο και να ξεκινήσω μαθήματα πιάνου για να πάρω βάσεις στη μουσική. Αργότερα συνέχισα τις σπουδές μου στο κλασσικό τραγούδι, στα Ανώτερα θεωρητικά και στη Βυζαντινή μουσική. Δεν υπήρξε κάποια στιγμή συγκεκριμένη που είδα τη μουσική πιο σοβαρά. Θεωρώ πως ήταν φυσική εξέλιξη στη ζωή μου. 

Τι είναι η μουσική για εσένα;

Λ.Σ. : Ο αέρας που αναπνέω!!!

Πέρα από ερμηνεύτρια είσαι και δασκάλα μουσικής; Τι συμβουλεύεις τους μαθητές σας;

Λ.Σ. : Ναι, από πολύ μικρή ηλικία ξεκίνησα να διδάσκω σε παιδιά μουσικοκινητική, πιάνο και αργότερα τραγούδι. Αυτό που συμβουλεύω κάθε παιδί είναι να έχει υπομονή, επιμονή και ανοιχτούς ορίζοντες.

«Κάμε τον ύπνο σύννεφο», η δισκογραφική σου δουλειά. Πες μας δύο λόγια γι αυτό το δίσκο.

Λ.Σ. : Αυτός ο δίσκος προέκυψε από τη μεγάλη μου ανάγκη να κάνω μια δουλειά ολοκληρωμένη, που να απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους. Περιέχει δεκαέξι τραγούδια – νανουρίσματα,  τρία καινούργια και δεκατρείς επανεκτελέσεις δημιουργιών για παιδιά, που έχουν γράψει μερικοί από τους πιο σημαντικούς συνθέτες και στιχουργούς της ελληνικής μουσικής. Στόχος του δίσκου «Κάμε τον Ύπνο Σύννεφο» ήταν να δημιουργήσω στον ακροατή την εικόνα μιας μάνας ή ενός πατέρα, αν θες,  που νανουρίζει το παιδί του μέσα σ ’ ένα δωμάτιο. Σαν να παίρνει μια κιθάρα του ή ένα ακορντεόν και του λέει ένα νανούρισμα για να χαλαρώσει το παιδάκι και να κοιμηθεί. Για αυτό το λόγο σχεδόν σε όλα τα τραγούδια χρησιμοποιήσαμε ένα με δύο όργανα. Στον δίσκο αυτό εκτός από μένα συμμετέχουν η Μαρία Σουλτάτου, η Ευρυδίκη και δύο νέοι τραγουδιστές, ο Μάριος Αλουπός και η Μαρία Λαχανά.

Έχεις συμμετάσχει και σε δισκογραφικές δουλειές άλλων καλλιτεχνών…

Λ.Σ. : Λόγω της πολύχρονης συνεργασίας μου με τη Μαρίζα Κωχ από το 1995 μέχρι και το 2008 συμμετείχα σε όλες σχεδόν τις παιδικές δισκογραφικές παραγωγές της. Το 1999 συμμετείχα στο cd «το Κάλεσμα της Άνοιξης» σε μουσική του Νίκου Πιτλόγλου. Το 2007 και το 2009 κυκλοφόρησαν στην Κύπρο δύο δισκογραφικές δουλειές από τις ζωντανές ηχογραφήσεις των συναυλιών, που έδωσα μαζί με τη Λία Βίσση και τους πιανίστες Σάββα Σάββα και Πλωτίνο Μικρομάτη στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου. Η πρώτη ήταν «Αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι» και η δεύτερη «Αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη».  Μετά από πρόσκληση του τραγουδοποιού Γιάννη Νικολάου έβαλα τη φωνή μου στο τραγούδι « Μαγικό Φίλτρο», που γράφτηκε από τον ίδιο και τον Σπύρο Πετρουλάκη για τον Μητρικό Θηλασμό. Πιο πρόσφατη συμμετοχή μου είναι και πάλι στην Κύπρο, αυτή τη φορά σε παραγωγή του Γιώργου Θεοφάνους. Συμμετέχω στο cd «Χαίροις ένδοξε Λάζαρε» μαζί με την Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας και τους Πέτρο Γαϊτάνο, Κώστα Μακεδόνα, Δημήτρη Μπάσση και Μελίνα Ασλανίδου. Είναι ένα ταξίδι σε παραδοσιακά κάλαντα από όλη την Ελλάδα για τον Άγιο Λάζαρο.

Ποιες είναι οι  μουσικές σου επιρροές;

Λ.Σ.: Έχω αρκετά ακούσματα από βυζαντινή και παραδοσιακή μουσική. Θυμάμαι έντονα στα παιδικά μου χρόνια τη φωνή της Ελένης Βιτάλη, της Γλυκερίας, του Μπιθικώτση, του Χρόνη Αηδονίδη, της Νάνας Μούσχουρη και πολλά από τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι.   Στα εφηβικά μου χρόνια άκουγα πάρα πολύ pop αλλά και όπερα. Στην πορεία ανακάλυψα τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Μάνο Λοϊζο,  τον Σταύρο Ξαρχάκο, τον Βασίλη Τσιτσάνη και όλους τους μεγάλους μας συνθέτες.

Αγαπημένος συνθέτης ο Μάνος Χατζιδάκις. Τι σε κάνει να τον ξεχωρίζεις;

Λ.Σ. : Όπως σου είπα μεγάλωσα με τη μουσική του Μάνου Χατζιδάκι. Είναι ένας συνθέτης με τον οποίο νιώθω να με συνδέει κάτι «άλλο» μαζί του. Νιώθω ότι επικοινωνούμε με έναν ιδιαίτερο τρόπο, όσο περίεργο κι αν ακούγεται αυτό. Έχω μελετήσει πολύ το έργο του και συνεχίζω να τον ανακαλύπτω καθημερινά, γιατί είναι ανεξάντλητος. Δε σου κρύβω ότι έχω μεγάλη επιθυμία να κάνω μια ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά με τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι.

Οι πωλήσεις δίσκων έχουν αντικατασταθεί κατά ένα μεγάλο μέρος από το διαδίκτυο. Πως σου φαίνεται το γεγονός ότι το Internet έχει μπει τόσο πολύ στο χώρο τις μουσικής; Τι κερδίζουν και τι χάνουν οι ακροατές;

Λ.Σ. : Θεωρώ πως ήταν αναγκαίο κακό να μπει το Internet στο χώρο της μουσικής. Σίγουρα προσφέρει κάποιες ευκολίες. Μπορείς κάθε στιγμή να ακούσεις το αγαπημένο σου τραγούδι χωρίς να χρειάζεται να αγοράσεις τον δίσκο κλπ. Αυτό όμως που χάθηκε είναι η μαγεία του να κρατάς στα χέρια τη νέα δουλειά του αγαπημένου σου καλλιτέχνη. Θυμάμαι με πόση λαχτάρα περίμενα να αγοράσω έναν καινούργιο δίσκο, να τον ανοίξω, να διαβάσω στο ένθετο τους στίχους και όλες τις πληροφορίες της ηχογράφησης. Μπορεί λοιπόν να κερδίζουν οι ακροατές χρόνο, ίσως και χρήματα αλλά χάνουν τη μαγεία και την ποιότητα μιας αγαπημένης και ολοκληρωμένης δουλειάς.

Πως σου φαίνεται η προώθηση, που γίνεται από τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς καθώς και από τα μέσα μουσικής στο διαδίκτυο;

Λ.Σ. : Η τηλεόραση και το ραδιόφωνο  -το ξέρουμε όλοι καλά -  προωθούν τους ανθρώπους που θέλουν. Ποτέ δεν κατάλαβα τον λόγο αλλά και τον τρόπο με τον όποιο διαλέγουν ποιους θα προωθήσουν και ποιους όχι. Όσο για τα μέσα μουσικής στο διαδίκτυο νιώθω ότι είναι πιο κοντά στους καλλιτέχνες και μας βοηθούν πολύ περισσότερο.

Τι είναι αυτό που σου αρέσει στον χώρο της μουσικής και τι θα ήθελες να αλλάξει;

Λ.Σ. : Ο χώρος της μουσικής δεν θα ήθελα να αλλάξει. Είναι ένας μαγικός χώρος και νιώθω ολοκληρωμένη μέσα σε αυτόν.  Οι άνθρωποι της μουσικής πρέπει να αλλάξουμε. Θα πρέπει να είμαστε πιο προσγειωμένοι, πιο δοτικοί και λιγότερο κομπλεξικοί. Αν βγάλουμε από τη ζωή μας το «εγώ» και βάλουμε περισσότερο «εμείς», τότε όλα θα είναι καλύτερα!!!!

Δεν κάνεις συχνές εμφανίσεις. Είναι προσωπική επιλογή;

Λ.Σ. : Ναι, είναι προσωπική επιλογή. Μου αρέσει κάθε εμφάνιση, που κάνω, να έχει κάποιο θέμα. Αυτό απαιτεί από μέρους μου μεγάλη προετοιμασία. Έτσι, επειδή είμαι τελειομανής και αγχώδης και θέλω να περνάνε όλα από τα χέρια μου, κάνω όσες εμφανίσεις μου επιτρέπει ο χρόνος μου.

Εμφανίζεσαι βέβαια στις 27 Μαρτίου στο Ρυθμό Stage. Τι να περιμένουμε να ακούσουμε εκεί; Έχεις άλλα μελλοντικά σχέδια;

Λ.Σ. : Στις 27 Μαρτίου θα εμφανιστώ στο Ρυθμό stage και θα μοιραστώ τη βραδιά με δύο πολύ αγαπημένες μου φωνές. Την Ευρυδίκη και τη Μαρία Σουλτάτου. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη για αυτή τη σύμπραξη και τις ευχαριστώ που δέχτηκαν. Είναι δυο ερμηνεύτριες, που θαυμάζω, αγαπώ και  με επηρέασαν έντονα στο μουσικό μου ταξίδι. Η κάθε μια με διαφορετικό τρόπο. «…Εκεί που φτερουγίζει ο νους…» είναι ο τίτλος της παράστασης μας και θα ακούσετε τραγούδια που αγαπάμε, που μας ενώνουν αλλά και κάποια από τον δίσκο μου στον οποίο συμμετέχουν και η Μαρία Σουλτάτου και η Ευρυδίκη. Μαζί μας στη σκηνή θα είναι ο Νεοκλής Νεοφυτίδης στο πιάνο, ο Κυριάκος Γκουβέντας στο βιολί, ο Θανάσης Σωφράς στο μπάσο και ο Στράτος Σαμιώτης στα κρουστά.
Μελλοντικά σχέδια… Σίγουρα θα κάνω κάποιες εμφανίσεις σε μουσικές σκηνές σε διάφορα μέρη της Ελλάδας αλλά ακόμα δεν υπάρχει κάτι που να είναι ανακοινώσιμο.

Σ' ευχαριστώ Λυδία!

Λ.Σ. : Κι εγώ ευχαριστώ!

Τα Cookies συμβάλλουν στην καλύτερη εμπειρία σας κατά την πλοήγηση στον ιστότοπο του evart.gr. Με την πλοήγησή σας αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.