Michael Gira και Norman Westberg

Είναι γνωστός στο ευρύ κοινό ως ο συνιδρυτής της avant garde rock μπάντας Swans. Ο Michael Gira μας έχει συνηθίσει ως χαμηλών τόνων καλλιτέχνης, χωρίς να χρησιμοποιεί συχνά το δικό του όνομα στις δουλειές του. Προτιμά να είναι ο δημιουργός πίσω από πολλά project καθώς και ο παραγωγός άλλων μουσικών. Ο Gira έχει μόνο λίγες σόλο δημιουργίες στο ενεργητικό του. Δεν μας εκπλήσσει το γεγονός πως δημιουργεί συναισθηματικά έντονες μουσικές και στίχους.

Ο Gira συχνά γράφει τραγούδια για τους Swnas στην κιθάρα, έτσι τα ακουστικά του set μας δίνουν μια καλή γεύση από τη γνωστή τους δουλειά, απλά στην αρχική της μορφή. Τώρα, έχει συνθέσει νέα κομμάτια για την επόμενη μετενσάρκωση των Swans – οι προηγούμενες ήταν το 2010 και το 2017 – και πολλές από τις νέες συνθέσεις ακούγονται στις φετινές του σόλο εμφανίσεις. Ενώ αυτές οι μοναχικές εμφανίσεις δεν μπορούν να συγκριθούν με τις εκκωφαντικές εμφανίσεις των Swans, δεν είναι και τελείως ήπιες – ο Gira έχει δηλώσει πως έχουν ένα «γεμάτο» ήχο, περιγράφοντάς τες σαν ένα λύκο που ουρλιάζει υπό τη συνοδεία του θρυλικού Ούγγρου πιανίστα Béla Bartók.

Για την ακρίβεια περιγράφει τις σόλο εμφανίσεις του ως εξής: «Το να κάθομαι στη σκηνή μόνος με ένα νεκρό κομμάτι ξύλου, μερικά σύρματα κι απλά τη φωνή μου είναι μια μεγάλη πρόκληση. Δέχτηκα αυτή την πρόκληση πριν λίγα χρόνια, προσπαθώντας να μείνω στο απογυμνωμένο νήμα που διαπερνά όλη τη μουσική, στις πιο απλές της έννοιές. Πιστεύω πως το έχω κατακτήσει αρκετά με το πέρας του χρόνου. Παίζω κιθάρα με το δικό μου προσωπικό τρόπο. Δεν έμαθα ποτέ να παίζω συμβατικά και δεν με ενδιαφέρει να μάθω. Θα μπορούσα κάλλιστα να κοπανά δύο πέτρες. Η κιθάρα απλά παρέχει μια συνδήλωση για τη φωνή και τις λέξεις και μπορεί να μας οδηγήσει σε κάτι υπερβατικό. Ένα μέρος που πάντα ήθελα να φτάσω. Ελπίζω να σας βρω εκεί.»

Η Guardian έχει χαρακτηρίσει τους Swans ως την πιο βροντερή και πιο εκκωφαντική μπάντα της ιστορίας και ως την πιο επιδραστική κι αξεπέραστη του σήμερα. Στη Pitchfork τα άλμπουμ τους «The Seer» και «To Be Kind» έχουν σκοράρει 9 με άριστα το 10. Οι Swans έχουν ταξιδέψει μέσα από μια ποικιλία μετενσαρκώσεων και ήχων, ανάμεσα στους οποίους είναι το proto-industrial rock, noise, musique-concrete, dronre, country blues και folk. Ωστόσο δεν κατατάσσονται κάπου μουσικά.

Ακόμη, ο Michael Gira έχει κυκλοφορήσει με συλλογή ιστοριών με τίτλο «The Consumer» και έχει κάνει αίσθηση με ηχογραφήσεις όπως «The Egg» και «The Somniloquist», όπου απλά διαβάζει τα γραπτά του.

 

Ο Norman Westberg μας είναι γνώριμος για την πραγματικά μοναδική του προσέγγιση στην κιθάρα των Swans. Το παίξιμό του στην μπάντα έχει επηρεάσει γενιές μουσικών από διάφορα μουσικά ήδη. Η προσωπική του νότα σε αυτό το μουσικό όργανο, δημιουργεί μια αρμονία και μια κτηνώδη δύναμη που έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον πολλών κιθαριστών.

Ο πιο πρόσφατος σόλο του δίσκος «After Vacation» είναι ο πρώτος του μετά τον τελευταίο σχηματισμό των Swans. Επίσης είναι ο πρώτος δίσκος όπου βλέπουμε τον Westberg να κινείται σε ένα πιο αυτοσχεδιαστικό μονοπάτι, με συνθέσεις της μιας εκτέλεσης.

Στο «After Vacation» βλέπουμε έναν Westberg που έχει αισθητά διευρύνει την ηχητική του παλέτα, έχοντας διευρύνει τις τονικές και τις αρμονικές δυνατότητες της κιθάρας του με έναν αναπάντεχα όμορφο τρόπο. Η κιθάρα του, ως το μοναδικό μέσον, μεταμορφώνεται μέσα από έναν ιστό εξωτερικών διαδικασιών. Μεταμορφώνει τις δονήσεις των χορδών, μέσα από μεμονωμένες κοφτές κινήσεις και τις αναμορφώνει μέσα από πλεγμένες επιβραδύνσεις κι επαναλήψεις.

Επιπλέον, μέσα από τις ηχογραφήσεις του έχει εφεύρει μια νέα αίσθηση του χώρου και της διάστασης. Το «After Vacation» έχει μια σαφώς πιο «τοπογραφική» αίσθηση, διαγράφοντας τα σκοτεινά περιγράμματα άγνωστων τοπίων, μη ορατών αλλά φαντασιακών. Διασχίζει ένα παρεκκλίνον εύρος από τόπους προς αναζήτηση μιας ανοιχτής προσέγγισης της διαδικασίας σύνθεσης.

«Μ’ αρέσει η μουσική μου να αποτελεί κομμάτι ενός διαλογιστικού κόσμου. Να αφήνει τον ακροατή να συγχρονιστεί ή να πάρει ενεργό μέρος στην ακουστική εμπειρία» συνοψίζει ο Westberg σε λίγες λέξεις την τωρινή του σόλο δραστηριότητα.

 

Ο ιδρυτής και τραγουδιστής – τραγουδοποιός των Swans, Michael Gira, και ο Norman Westberg έρχονται στην Ελλάδα τον Οκτώβριο για τρία μοναδικά ακουστικά set σε Αθήνα (Temple, 18 Οκτωβρίου), Θεσσαλονίκη (Eightball Club, 19 Οκτωβρίου) και Ιωάννινα (Soundtrope Festival, 20 Οκτωβρίου).

Ας συγχρονιστούμε λοιπόν στη ζωντανή διαλογιστική εμπειρία που θα μας χαρίσουν το βράδυ της Παρασκευής που μας έρχεται στην καρδιά της πόλης!

Michael Gira

 

Τα Cookies συμβάλλουν στην καλύτερη εμπειρία σας κατά την πλοήγηση στον ιστότοπο του evart.gr. Με την πλοήγησή σας αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.