ekmek live @ Σταυρός του Νότου Club

Την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου βρεθήκαμε στο Club του Σταυρού του Νότου και μπροστά στην ευχάριστη έκπληξη μιας μπάντας που είναι φτιαγμένη για live συναυλίες. Ο λόγος φυσικά για τους Θεσσαλονικιούς ΕΚΜΕΚ, οι οποίοι αρχικά με τις όμορφες διασκευές παλιών αγαπημένων τραγουδιών, όπως το "Εσύ Είσαι η Αιτία που Υποφέρω" του Μανώλη Χιώτη, και στη συνέχεια με τον προσωπικό τους ιδιαίτερο ήχο με στοιχεία ροκ, έθνικ, μπάλκαν μέσα από το άλμπουμ τους "Γλυκαίνει και δεν Παχαίνει" του 2011 , τα Single τους "Ο Φυγάς" και το "Μέσα μου Καίει μια Φωτιά" και το τελευταίο Single τους "Πουλί Ξενιτεμένο", μας έκαναν να πιστέψουμε πως στις μέρες μας στην Ελλάδα γράφεται ακόμα μουσική με παιχνιδιάρικο ήχο και βαθύ στίχο.

Οι ΕΚΜΕΚ άνοιξαν τη συναυλία με το γνωστό Single τους "Άγγελος Ξένος", από τις πρώτες νότες του οποίου συνειδητοποιείς πως κάτι ιδιαίτερο ξεχωρίζει από τις μουσικές αράδες της ελληνικής δισκογραφίας. Η βραδιά ήταν μια μίξη από δικά τους κομμάτια και διασκευές σε τραγούδια γνωστών και αγαπημένων καλλιτεχνών, το ένα πιο ιδιαίτερο από το άλλο. Το "Με τόσα ψέμματα" του Αλκίνοου Ιωαννίδη, η "Μποσανόβα του Ησαϊα" του Φοίβου Δεληβοριά, το "Άγγελος Εξάγγελος" του Σαββόπουλου, η "Σερενάτα" από την Αρλέτα, ο "Διάφανος" του Θανάση Παπακωνσταντίνου, το "Δεν λες κουβέντα" της Μπέλλου, το "Ακούω την Αγάπη" του Γιάννη Αγγελάκα, το "Mala Vida" από Mano Negra και "Should I Stay or Should I Go" από τους Clash είναι κάποια από τα κομμάτια που ακούσαμε με τον ήχο των ΕΚΜΕΚ.

Με τον Άλκη Κανίδη στην ακουστική κιθάρα και στη φωνή, ο οποίος μας εισήγαγε στο κάθε τραγούδι με την εκφώνηση "Vamos Amigos", τον Σάκη Ραπτόπουλο στο ακορντεόν και στα φωνητικά, το Στέργιο Γιάννο στο μπάσο, τον Αλέκο Σπανίδη στα τύμπανα και τον Γιώργο Αβραμίδη στην τρομπέτα είχαμε όλα εκείνα τα στοιχεία που σε μετέφεραν σε μια αίσθηση μουσικής δρόμου, σαν αυτή που ακούμε στα τραγούδια των Beirut, και από διασκευές ελληνικών και ξένων κομματιών με το δικό τους εθνικ-ροκ ήχο.

 

 

Το βράδυ της Τετάρτης στο Club του Σταυρού του Νότου, παρ' όλο που για καθημερινή δεν έσφυζε από κόσμο, ήταν εντυπωσιακό το πως μετατράπηκε σε ένα τεράστιο πάρτυ και το πως δημιουργήθηκε η αίσθηση πως η ωραία μουσική μπορεί να γεμίσει τον χώρο. Το πολιτικό στίγμα που αφήνουν μερικά κομμάτια των Εκμεκ όπως "ο Τραπεζίτης", το οποίο χρησιμοποιήθηκε και ως soundtrack του διεθνούς ντοκιμαντέρ της Deutsche Welle για την κρίση στην χώρα μας, το "Μπατιράκι" και το "Θα γίνω Αέρας", έκαναν το κοινό να χορεύει στους ρυθμούς των καθημερινών προβλημάτων που μοιάζουν πιο ανάλαφρα όταν τους προσθέτεις λίγη μουσική και μέλι. Τα τραγούδια των Εκμέκ σίγουρα γλυκαίνουν και δεν παχαίνουν, όπως μας είπαν και στο πρώτο τους άλμπουμ.

Η δίωρη παρουσίαση της μουσικής των ΕΚΜΕΚ έκλεισε με το κομμάτι "Άγγελος Ξένος" , αγαπημένο του κοινού των ΕΚΜΕΚ που το ζήτησε για δεύτερη φορά, το "Μπατιράκι" και μια όμορφη εκτέλεση του κομματιού "Δεν είμαι άλλος" του Χρήστου Θηβαίου από τον Άλκη Κανίδη.

Οι ΕΚΜΕΚ δυστυχώς βρίσκονταν στην Αθήνα μόνο γι' αυτήν τη μοναδική εμφάνισή τους στο Club του Σταυρού αλλά θα τους βρείτε σίγουρα στα Θεσσαλονικιότικα στέκια και ελπίζουμε να τους δούμε σύντομα να τριγυρνούν ξανά στην πόλη μας.

 

Φωτογραφίες & Βίντεο: Αλέξανδρος Κυβρικοσέος

 

Τα Cookies συμβάλλουν στην καλύτερη εμπειρία σας κατά την πλοήγηση στον ιστότοπο του evart.gr. Με την πλοήγησή σας αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.