Τεχνόπολις - Γκάζι Ανώνυμη Εταιρία Ο.Τ.Α.

Ποιος λοιπόν τολμά χωρίς καμία αναστολή να ζητάει τις γνώσεις, το χρόνο και την ενέργειά τους – τουτέστιν την εργασία τους – δωρεάν;
Η «Τεχνόπολις - Γκάζι Ανώνυμη Εταιρία Ο.Τ.Α. Προστασίας και Ανάδειξης Βιομηχανικού Αρχαιολογικού Πάρκου Αθηνών».

γράφει στο Ev Art η Εύη Κουκά.

Κάποια στιγμή θα πρέπει να γίνει μια σοβαρή συζήτηση πάνω στο θέμα του εθελοντισμού για το πόσο συμβάλλει στην κοινωνική ευαισθητοποίηση και αλληλεγγύη, ή/και για το πόσο υπάρχει για να καλύπτει τα κενά ενός κατά τ' άλλα ανύπαρκτου κοινωνικού κράτους ή/και για το πόσο τελικά τείνει να χρησιμοποιείται ως μια νέα μόδα νεοφιλελεύθερης απόχρωσης για τη στυγνή εκμετάλλευση ανθρώπινου δυναμικού.

Αφορμή γι' αυτή τη συζήτηση μάλλον δε θα μπορούσε να βρεθεί καλύτερη από την ανάρτηση της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων στη σελίδα της στο Facebook που αφορά την αναζήτηση εθελοντών «που επιθυμούν να συμμετέχουν στην οργάνωση και παραγωγή πολιτιστικών εκδηλώσεων». Φυσικά, στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν μιλάμε για οποιουσδήποτε εθελοντές, αλλά για «φοιτητές και απόφοιτους τμημάτων επικοινωνίας και πολιτιστικής διαχείρισης, κοινωνικών επιστημών και παιδαγωγούς», ανθρώπους δηλαδή που εξειδικεύονται ή έχουν ήδη εξειδικευτεί πάνω στα εν λόγω αντικείμενα και που φυσικά θα έπρεπε να αμείβονται για την παροχή των εξειδικευμένων υπηρεσιών τους.

Ποιος λοιπόν τολμά χωρίς καμία αναστολή να ζητάει τις γνώσεις, το χρόνο και την ενέργειά τους – τουτέστιν την εργασία τους – δωρεάν; Η «Τεχνόπολις - Γκάζι Ανώνυμη Εταιρία Ο.Τ.Α. Προστασίας και Ανάδειξης Βιομηχανικού Αρχαιολογικού Πάρκου Αθηνών». Μια Ανώνυμη Εταιρία με βασικό μέτοχο το Δήμο Αθηναίων που αν μη τι άλλο τα τελευταία χρόνια επί δημαρχίας Καμίνη έχει επιδείξει κατ' επανάληψη το νεοφιλελεύθερο προφίλ της με τον πόλεμο κατά χιλιάδων συμβασιούχων, με αναθέσεις έργων και υπηρεσιών -που μέχρι πρότινος διαχειριζόταν ο ίδιος ο Δήμος- σε ιδιώτες καθώς και με την ολοένα και μεγαλύτερη αξιοποίηση «εθελοντών» σε διάφορες υπηρεσίες. Προφανώς η τελευταία τακτική φαίνεται να είναι ιδιαίτερα επικερδής για να περάσει απαρατήρητη από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Τεχνόπολης, Κωνσταντίνο Μπιτζάνη, καθώς και από το υπόλοιπο Διοικητικό Συμβούλιο.

 

texnopolis advert

 

Πέρα από το διοικητικό προφίλ της Τεχνόπολης, όμως, αξίζει να σημειώσουμε και πως πρόκειται για έναν πολυχώρο που αν μη τι άλλο έχει (ή τουλάχιστον θα 'πρεπε να έχει) μεγάλα κέρδη, από το μέγεθος και το είδος των δραστηριοτήτων που φιλοξενεί. Από μια μεγάλη συναυλία (όπως αυτές που είδαμε το καλοκαίρι-φθινόπωρο που μας πέρασε) που μπορεί να της αποφέρει κατ' ελάχιστον περίπου 10.000 ευρώ (που τα πραγματικά νούμερα πιθανότατα είναι πολύ μεγαλύτερα), μέχρι το Christmas Factory με 20.000 ευρώ ενοίκιο για ένα μήνα λειτουργίας σύν 7% από το σύνολο των εισπράξεων της Starkid, στην οποία ανήκει το Christmas Factory. Βέβαια, το συγκεκριμένο ποσό ίσως είναι ύποπτα μικρό, δεδομένης της παραχωρούμενης έκτασης αλλά και του χρόνου ενοικίασης, αλλά το θέμα μας δεν είναι αυτό. Το θέμα είναι ότι η Τεχνόπολις Α.Ε. φαίνεται να βγάζει αρκετά λεφτά ώστε να μπορεί να προσλάβει μερικούς επαγγελματίες για την οργάνωση και διαχείριση πολιτιστικών εκδηλώσεων, αντί να αποβλέπει στη δωρεάν εκμετάλλευσή τους.

Αλλά η νοοτροπία των πολιτικών προσώπων που διαχειρίζονται την Τεχνόπολη φαίνεται να προτιμά να δώσει 180.000 ευρώ σε εξωτερικό φωτισμό ή 55.000 ευρώ σε συνεδριακό εξοπλισμό (από μια πρόχειρη ματιά στους διαγωνισμούς που έχει προκηρύξει στην ιστοσελίδα της) παρά να προσλάβει υπαλλήλους. Εξ' άλλου, κορόιδα μπορεί να βρει δωρεάν, ενώ οι εξοπλισμοί στοιχίζουν...

Το να οργανώνει μια Μη-Κυβερνητική Οργάνωση εθελοντικές δράσεις που προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο, ακόμα κι αν κάποιος θα μπορούσε να πει ότι με αυτόν τον τρόπο εξυπηρετεί ελλείψεις του κρατικού μηχανισμού και κατ' επέκταση τις διαιωνίζει, στη τελική μπορείς να πεις «δε βαριέσαι, τουλάχιστον προσφέρουν κάτι...». Ακόμα και το να διοργανώνει ένας ιδιωτικός φορέας (όπως, ας πούμε, ένας τηλεοπτικός σταθμός) μια δενδροφύτευση για να εξαγνίσει το όνομά του στην κοινή γνώμη ή και για φορολογικές ελαφρύνσεις, και πάλι μπορείς να το δικαιολογήσεις ρομαντικά λέγοντας πως «τουλάχιστον ευαισθητοποιεί πάνω σε περιβαλλοντικά θέματα και βελτιώνει το βιοτικό επίπεδο των πολιτών».

Το να καλεί, όμως, μια κερδοφόρα Ανώνυμη Εταιρία εξειδικευμένους επαγγελματίες για εθελοντική εργασία (με τι ακριβώς πρόσχημα; Την εμπειρία; Τις επαγγελματικές γνωριμίες; Την προοπτική μελλοντικής αμειβόμενης εργασίας;), είναι τουλάχιστον εργοδοτική αλητεία, αισχροκερδεια (με την έννοια της ανήθικης κερδοσκοπίας) και ντροπή! Ντροπή για τη διοίκηση της Τεχνόπολης, ντροπή για τη γενικότερη νοοτροπία εκμετάλλευσης των ανθρώπων με την καταχρηστική χρήση της έννοιας του εθελοντισμού, όπως και ντροπή για όποιον δηλώσει συμμετοχή, δίνοντας έτσι το δικαίωμα στην αναίσχυντη εκμετάλλευσή της εργασίας του.

 

Τα Cookies συμβάλλουν στην καλύτερη εμπειρία σας κατά την πλοήγηση στον ιστότοπο του evart.gr. Με την πλοήγησή σας αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.