Ελένη Πέτα - Fide Koksal @ Ρυθμός

Όταν μιλάει η ψυχή, τα πάντα σιωπούν και τα τραγούδια φτάνουν στον ακροατή ατόφια και δυνατά, όπως θα έπρεπε. Έτσι συνέβη και το βράδυ της Παρασκευής 15 Ιανουαρίου, όπου η Ελένη Πέτα και η Fide Köksal συναντήθηκαν στη μουσική σκηνή της Ηλιούπολης, Ρυθμός Stage. Δύο υπέροχες ερμηνεύτριες μας χάρισαν με τις ξεχωριστές μεν, αλλά ιδιαίτερες ερμηνείες και χροιές των φωνών τους τραγούδια από τις προσωπικές τους δισκογραφίες, τραγούδια αγαπημένα από άλλες εποχές και τόπους, τραγούδια που σου περνάνε τα ίδια συναισθήματα είτε τα ακούσεις στα ελληνικά είτε τα ακούσεις στα τουρκικά, γιατί η μουσική είναι η γλώσσα της ψυχής.

Γιατί ο ερμηνευτής που θέλει να λέγεται καλλιτέχνης δεν αναπαράγει απλά στίχους, αλλά βιώνει τους στίχους, βάζει το στίγμα του, προσθέτει τη ψυχή του στο ταλέντο και την αγάπη του για την τέχνη της μουσικής στις μουσικές του γνώσεις. Ένα συνδυασμό που κατέχουν η Ελένη Πέτα και η Fide Köksal και το απέδειξαν σε αυτή την συνεργασία, που όχι μόνο δεν μπορούσε να σε αφήσει αδιάφορο, αλλά ενθουσίασε το παρευρισκόμενο κοινό, ομολογουμένως και εμένα προσωπικά.

 

Ελένη Πέτα @ Ρυθμός

 

Η αρχή της βραδιάς ήρθε και με τις δύο καλλιτέχνιδες επί σκηνής να μας δίνουν τα πρώτα δείγματα για μια καθ’ όλα ενδιαφέρουσα συνέχεια με τα τραγούδια «Καθρεφτίζω το νου» και «Να ζήσω ή να πεθάνω (Flamenco)», ενώ όταν η Ελένη Πέτα έμεινε για λίγο μόνη της στη σκηνή δήλωσε τη χαρά της για αυτή τη συνεργασία με αυτή την αξιόλογη καλλιτέχνιδα, Fide Köksal. Η συνέχεια ήρθε με την ελληνίδα ερμηνεύτρια και με τραγούδια από την προσωπική της δισκογραφία καθώς και με ένα «δώρο», όπως είναι ο τίτλος του καινούριου της τραγουδιού το οποίο συν-δημιούργησαν ο Θέμης Καραμουρατίδης και ο Γεράσιμος Ευαγγελάτος. Με τη μεστή, καθαρή, μελωδική και χαρακτηριστική φωνή της, η Ελένη Πέτα άνοιξε τη βραδιά – ή καλύτερα, αυτό το ρεσιτάλ ερμηνειών- μέσα σε μια ζεστή και οικεία ατμόσφαιρα.

Η σκυτάλη πέρασε στη Fide Köksal, ό,τι καλύτερο έχουμε ακούσει σε γυναικεία φωνή τον τελευταίο καιρό. Η καλλιτέχνις από τη Σμύρνη, που κατοικεί ήδη δέκα χρόνια στην Ελλάδα, κυριολεκτικά μας καθήλωσε. Μας τραγούδησε τη «Buyu – Μαγεία», μαγνήτισε τα μάτια και τ’ αυτιά μας, χτύπησε ρυθμικά τα ζίλια της και μας παρέσυρε ψυχή τε και σώματι με τις συγκλονιστικές ερμηνείες της και την αρμονική κίνηση της.

Όταν, δε, της δώσαμε το θερμότατο χειροκρότημά μας, είπε ότι το θέλει για το Νάσο Σωπύλη που έχει κάνει τις ενορχηστρώσεις και εκείνη τη στιγμή τον απολαμβάναμε στα πλήκτρα. Η ομάδα των μουσικών που συνόδευσαν στη σκηνή την Ελένη Πέτα και την Fide Köksal ολοκληρώθηκε με τους: Δημήτρη Στασινό (μπάσο), Δημήτρη Χουντή (πνευστά) και Καλλίστρατο Δρακόπουλο (κρουστά, τύμπανα).

 

Fide Koksal @ Ρυθμός

 

Στο δεύτερο μέρος, η σειρά που εμφανίστηκαν οι δύο πλέον ταλαντούχες ερμηνεύτριες ήταν αντίστροφη με το τέλος να τις βρίσκει και τις δύο επί σκηνής, είτε εναλλάσσοντας το μικρόφωνο είτε σε απίστευτες διφωνίες, χαρίζοντας μας με κάθε τρόπο μοναδικές μουσικές στιγμές. Με την Ελένη Πέτα να ανεβαίνει στα μάτια μας τόσο για την αναλλοίωτη φωνή της όσο και για την εν λόγω συνεργασία και με τη Fide να μας αφήνει άναυδους και εντυπωσιασμένους, οι δυο τους κατάφεραν να ενώσουν τις δυο μεριές του Αιγαίου μέσα από τη μουσική, την παιδεία τους και αυτή την όμορφη σύμπραξη.

Πέρα από αγαπημένα τραγούδια από τη Σμύρνη, που έμειναν για το τέλος, κατά τη διάρκεια της βραδιάς ξεχωρίσαμε αρχικά το τραγούδι «Rahime» σε στίχους της Fide Köksal και μουσική του Νίκου Κηπουργού, που αναφέρεται σε ένα κορίτσι δώδεκα χρονών που την παντρεύουν και προσεύχεται να τη σώσει η μητέρα της. Παρ’ όλο που αυτό δεν αποτελεί μια οικεία εικόνα στη Δύση και εκεί που η Δύση συναντάει την Ανατολή, δε μπορεί να σε αφήσει αδιάφορο ότι ακόμα συμβαίνει κάπου στη γη. Επίσης, ξεχωριστή στιγμή ήταν όταν η Ελένη Πέτα ερμήνευσε ένα μέρος ενός τραγουδιού στην τουρκική γλώσσα. Χαριτωμένα αγχωμένη πριν ειπωθεί η πρώτη λέξη από τα χείλη της, όχι απλά έβγαλε εις πέρας αυτό το κομμάτι αλλά το ερμήνευσε και περίφημα.

Για το τέλος, κλήθηκε στη σκηνή ο Μάνος Πυροβολάκης, που ήταν ανάμεσα στο κοινό, για να συντροφεύσει στη σκηνή τις δύο πρωταγωνίστριες της βραδιάς λίγο πριν το κλείσιμο του live, που ήρθε με μία ακόμα συγκλονιστική διφωνία.

Εγώ πάλι θα κλείσω αυτό το κείμενο με μία φράση που ακούσαμε από τη Fide εκείνο το βράδυ: «Τα τραγούδια παίρνουν κάτι από τη ψυχή μας και το μεταφέρουν στο στερέωμα...». Όπερ και εγένετο -και θα ξαναγίνει την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου που είναι η επανάληψη αυτής της μουσικής συνάντησης!

 

Φωτογραφίες: Σοφοκλής Κιουρτζόγλου

 

Τα Cookies συμβάλλουν στην καλύτερη εμπειρία σας κατά την πλοήγηση στον ιστότοπο του evart.gr. Με την πλοήγησή σας αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.