agnes vein14

Το Σάββατο 21 Νοεμβρίου βρέθηκα έξω από το An Club στα Εξάρχεια. Η ώρα 8:30 και μόλις είχαν άνοιξαν οι πόρτες όμως ο κόσμος δεν είχε μαζευτεί ακόμα. Γύρω στις 21:30 ουρά ανθρώπων γέμισε την είσοδο του An, περιμένοντας να δουν το 4o μέρος του Metal Guesthouse (revisited), που διοργάνωνει η Trailblazer Records και στο οποίο συμμετέχουν μπάντες της εγχώριας σκηνής του εναλλακτικού, σκληρού ή και ακραίου ήχου. Για αυτή τη φορά τέσσερα συγκροτήματα της εγχώριας μουσικής σκηνής ανέβηκαν στη σκηνή του An με σκοπό να μας αναταράξουν και να μας ταξιδέψουν σε ένα σκοτεινό μουσικό κόσμο.

Η πρώτη μπάντα που άνοιξε την βραδιά ήταν οι Mock the Mankind. Μια μπάντα που κατάφερε να μας κινήσει το ενδιαφέρον από την πρώτη κιόλας στιγμή. Αν και υπήρχε ένα πρόβλημα με τον ήχο στην αρχή διορθώθηκε άμεσα και παρέμεινε ικανοποιητικός μέχρι το τέλος. Η μουσική τους πολύ ιδιαίτερη , με έντονο δυναμισμό και φοβερά συντονισμένοι μεταξύ τους. Ιδιαίτερη εντύπωση από την εμφάνισή τους μου προκάλεσε το γεγονός πως σε κάθε τους κομμάτι ήταν τόσο απορροφημένοι που σου έδιναν την αίσθηση πως βρίσκονταν σε ένα τελείως διαφορετικό κόσμο βουτηγμένοι από τα συναισθήματα της κάθε στιγμής. Ήταν αυτό που έπρεπε για να ξεκινήσει όμορφα αυτή η βραδιά.

Την σκυτάλη πήραν οι Heavier Than God. Μια μπάντα που αν και υπάρχει χρόνια πρόσφατα κυκλοφόρησαν την πρώτη τους δισκογραφική δουλειά, μάλιστα μας παρουσίασαν κάποια από τα κομμάτια τους που κέρδισαν το ενδιαφέρον μας. Προσωπικά λάτρεψα αυτή την μπάντα και θεωρώ πως ήταν η πιο δυνατή του live. Και αυτό δεν ήταν μόνο η δική μου άποψη μιας και το κοινό τους χειροκροτούσε θερμά στο τέλος κάθε κομματιού. Ο τραγουδιστής του ένας σωστός performer, με ανεξάντλητη ενέργεια. Τραγουδούσε, χτυπιόταν στον ρυθμό και παράλληλα έδινε δύναμη και στα υπόλοιπα μέλη της μπάντας, τα οποία επίσης τα έδωσαν όλα επί σκηνής. Πέρα από το μουσικό μέρος που με κέρδισε, όπως προανέφερα, δε θα παραλείψω να αναφερθώ και στον αξιοπρόσεχτο χαρακτήρα τους, καθώς μετά από κάθε κομμάτι ευχαριστούσαν το κοινό για το χειροκρότημα που λάμβαναν.

 

(Mock the Mankind  / Heavier Than God)

 

Τρίτη μπάντα ήταν οι Θεσσαλονικείς Agnes Vein. Ένα ανερχόμενο συγκρότημα το οποίο έχει "ανοίξει" πολλά live μεγάλων ονομάτων αυτής της σκηνής που έχουν επισκεφθεί την Ελλάδα, με πιο πρόσφατο αυτό των Dodheimsgard στη Θεσσαλονίκη. Πριν δυο χρόνια κυκλοφόρησαν το "Soulship", ένα δίσκο που κέρδισε διθυραμβικές κριτικές τις οποίες και άξιζε και που αποδεικνύει περίτρανα πόσο μοναδικό ήχο έχουν αλλά και πως διαθέτουν τον απόλυτο έλεγχο για το τι κάνουν , πως πρέπει να το κάνουν και πότε να το κάνουν. Έτσι, από τις πρώτες κιόλας μελωδίες τους σου έκαναν ξεκάθαρο πως το στυλ και το ύφος του live άλλαξε, με τη μουσική τους να κινείται σε doom/sludge me black metal στοιχεία. Η γενικότερη παρουσία τους ήταν «αργή» αλλά παράλληλα με σύμμαχο την σιγουριά που εξέπεμπαν κατάφεραν να καθηλώσουν το κοινό.

Τελευταία μπάντα αυτής της σκοτεινής μουσικής περιπέτειας ήταν οι Omega Monolith. Για πολλούς θεωρούνται ένα από τα καλύτερο ελληνικά σχήματα που υπάρχει αυτή την στιγμή στον χώρο αυτό, ένα πραγματικό διαμάντι στο είδος τους. Άλλωστε αυτός είναι και ο λόγος που το κοινό τους περίμενε καρτερικά, ώστε να ακούσει το νέο υλικό από δυο επερχόμενες δισκογραφικές δουλείες τους. Έτσι, κάπου τα μεσάνυχτα το drone doom ντουέτο εμφανίστηκε στην σκηνή. Mια χαοτικά επαναλαμβανόμενη μουσική, που βασίστηκε σε λούπες "ζωντανά" εκείνη την στιγμή. Όσο αφορά την γενικότερη παρουσία τους κατάφερναν να σε αγχώνουν ενώ παράλληλα σε έκαναν να έρθεις αντιμέτωπος με τους πιο καλά κρυμμένους φόβους σου. Αν και δεν είναι στις μουσικές μου προτιμήσεις οφείλω να παραδεχτώ την συγκεκριμένη μπάντα. Ο λόγος απλός, από την μία υπήρχε ο drummer, που απογείωνε την ατμόσφαιρα με τα εκρηκτικά του τύμπανα και από την άλλη ο κιθαρίστας ο οποίος διαμόρφωνε ουσιαστικά όλο το μουσικό ύφος με την κιθάρα και την κονσόλα του. Δείχνοντας μας πόσο παθιασμένοι αλλά και επαγγελματίες είναι σε αυτό που κάνουν.

Το live έφθασε στο τέλος του, οι μουσικές έμειναν καλά σφηνωμένες στο κεφάλι μας, τα αυτιά μας σχεδόν νεκρά από την δύναμη του ήχου . Και το κυριότερο; Οι σκέψεις μας ταξιδεύουν ήδη στις επόμενες μουσικές εξορμήσεις που θα ακολουθήσουν...

 

(Agnes Vein / Omega Monolith)

Φωτογραφίες: Μαρίζα Δαμιανού

 

 

Τα Cookies συμβάλλουν στην καλύτερη εμπειρία σας κατά την πλοήγηση στον ιστότοπο του evart.gr. Με την πλοήγησή σας αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.