Altribe

«Όλα τριγύρω αλλάζουνε και όλα τα ίδια μένουν...» - Ο ρατσιστής, ο φασίστας, ο εξουσιαστής ελλοχεύει μέσα μας και αυτόν πρέπει να σκοτώσουμε. Εκεί είναι η επανάσταση. Μέσα μας και στα μεταξύ μας παιχνίδια εξουσίας!

λέει στον Γιάννη Φύτρο η Fiona Λαμπρίδη των Altribe.

Όταν πρωτοακούσαμε πριν ένα χρόνο το "Spooky Train" εκτιμήσαμε ιδιαίτερα τον πηγαίο, γνώριμο blues ήχο αλλά και το "out of the blues", όπως χαρακτηρίζον οι ίδιοι οι Altribe το αποτέλεσμα πολλών διαφορετικών στοιχείων που συνθέτουν τη μουσική τους. Εκεί όμως που πραγματικά υποκλιθήκαμε στο ταλέντο και τις συνθέσεις των Altribe ήταν όταν είχαμε τη χαρά να ακούσουμε και διά ζώσης τη δουλειά τους, κατά την παρουσίαση του άλμπουμ στη Σφίγγα τον προηγούμενο Μάιο. Η εκπληκτική φωνή της Fiona Λαμπρίδη, η οποία εκτός από φωνή του σχήματος συμμετέχει και στις συνθέσεις ενώ παίζει και ακουστική κιθάρα, έδεσε υπέροχα με τις δημιουργίες του "ιθύνοντα νου" των Altribe, Albert Παναγιωτόπουλου (τον οποίο συναντούμε και πίσω από τα τύμπανα), συντελώντας σε μια άκρως καθηλωτική εμφάνιση!

Μαζί με τον Albert Παναγιωτόπουλο και τη Fiona Λαμπρίδη, το σχήμα συμπληρώνουν ο Απόστολος Καρατζάς στην ηλεκτρική κιθάρα, ένας κιθαρίστας της νέας γενιάς με προσωπικό ύφος και ήχο που αναδεικνύει τις ροκ-ψυχεδελικές πλευρές του συγκροτήματος, ενώ το Νοέμβριο του 2016 προστέθηκε και ένα νέο μέλος στη μπάντα, ο Γιάννης Γαρδικλής στο μπάσο, ένας μουσικός με electronica καταβολές, που αναδεικνύει με τη σειρά του τις πιο urban electronica πλευρές.

Ένα χρόνο μετά, με αφορμή την εμφάνιση τους στο AN Groundfloor την 1η Απριλίου, έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε τις απαντήσεις των Altribe σε μια διαφορετική, ιδιαίτερη συνέντευξη για λογαριασμό του evart.gr...

 

altribe

 

Έχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος από την κυκλοφορία του άλμπουμ "Spooky Train" και από την παρουσίαση του, όπου είχαμε την χαρά να το απολαύσουμε και από κοντά. Ποιά είναι η ανταπόκριση του κόσμου σε αυτό, όπως την εισπράττετε σαν σχήμα;

Fiona: To «Spooky Train» ήταν για μας η αφετηρία μιας καινούριας μουσικής περιόδου. Κάναμε ένα restart όπως είχα πει και από σκηνής, στην παρουσίαση. Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν εξαρχής πολύ θερμή και τώρα που γιορτάζουμε ένα χρόνο από την κυκλοφορία του δίσκου, διαπιστώνουμε ότι το ταξίδι συνεχίζεται με ενδιαφέρον...

Μέσα σε ένα χρόνο έχετε κάνει περιοδείες σε όλη την Ελλάδα με το "Spooky Train". Πείτε μας δύο λόγια για αυτή την εμπειρία...

Fiona: Τα ταξίδια όταν συνδυάζονται και με μουσική, είναι μαγικά! Η ανταπόκριση ήταν μια ευχάριστη εμπειρία για όλους μας.

Το άλμπουμ αποτελεί σημείο αναφοράς μιας "Out of the Blues" έκφρασης, όπως την προσδιορίζετε, έχοντας ως αφετηρία το Blues ιδίωμα αλλά επεκτείνοντας το σε μονοπάτια όπως της Rock και της ψυχεδελικής μουσικής. Ποιές είναι οι κυριότερες επιρροές που καθορίζουν αυτό το μουσικό κολάζ;

Albert: Το φάσμα των επιρροών είναι ευρύ -όπερα, ροκ, τζαζ, ελεκτρόνικα- μεταξύ άλλων. Το υπέροχο όμως είναι, ότι όλα αυτά τα ετερόκλητα στοιχεία χωνεύονται σε ένα ομοιογενές, προσωπικό μουσικό ύφος.

Fiona: Ο καθένας μας έχει τα δικά του ακούσματα και γούστα. Αυτό που φτιάχναμε όλοι μαζί στα τραγούδια, πολλές φορές μας απασχόλησε πώς να το ονομάσουμε. Χρειάστηκε δηλαδή να του δώσουμε όνομα, αν και κατά τη γνώμη μου θα μπορούσαμε και να μην το κάνουμε. Παρ’ όλα αυτά, συμφωνήσαμε όλοι ότι η ρίζα των όσων παίζουμε είναι το blues κι έτσι σ’ ένα τραπέζι όταν μαζευτήκαμε, έπεσε η ιδέα από έναν καλό φίλο για το «Out of the blues». Μας άρεσε το ότι χωρούσε πολλά στυλ μέσα της αυτή η έκφραση κι αυτό μας χαρακτηρίζει τελικά. Η ποικιλία.

 

Altribe

 

Μιλώντας γενικότερα για αυτό το ύφος της μουσικής και τις επιρροές της, παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια μια μεγάλη δημιουργική έξαρση στην Ελλάδα, και πιο συγκεκριμένα στην underground rock σκηνή. Έχετε προσωπικές σχέσεις με άλλα σχήματα σε αυτή τη σκηνή; Υπάρχουν κάποια που ξεχωρίζετε για τη μουσική τους;

Albert: Δυστυχώς δεν υπάρχουν όσες επαφές θα θέλαμε με άλλα συγκροτήματα, αν και φροντίζουμε όσο γίνεται να παρακολουθούμε και να υποστηρίζουμε άλλους καλλιτέχνες. Δεν έχει δημιουργηθεί στην Ελλάδα μια παράδοση σύμπνοιας και ανταλλαγής μεταξύ των μουσικών.

Fiona: Η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν σταματάς να παρακολουθείς την πορεία της μουσικής. Υπάρχουν στη χώρα μας πολύ καλοί μουσικοί, καλά συγκροτήματα και έχουμε σχέσεις στο χώρο. Κάναμε κάποιες ηχογραφήσεις το φθινόπωρο με φίλους μουσικούς που ήρθαν, έπαιξαν με πολύ κέφι και μεράκι. Ήταν ένα project που προέκυψε το καλοκαίρι. Μια ακουστική version κάποιων τραγουδιών μας και από το spooky train, αλλά και μια αγαπημένη διασκευή των Cure – το Love song. Στις ηχογραφήσεις έπαιξαν μεταξύ άλλων, ο Γιώτης Κιουρτσόγλου μπάσο και ο Γιώργος Κωνσταντινίδης βιολί. Δύο εξαιρετικοί μουσικοί και φίλοι.

Κάποιοι θεωρούν πως όλη αυτή η Blues Rock "έκρηξη" είναι άλλη μια μόδα που θα περάσει, κάποιοι άλλοι πιστεύουν στη διαχρονικότητα αυτής της μουσικής που εξελίσσεται παράλληλα με τον άνθρωπο και τα ακούσματά του. Ποιά είναι η δική σας γνώμη επ' αυτού;

Albert: Ισχύουν και τα δύο. Τα πάντα μπορούν να ενταχθούν σε μια «μόδα» και τα πάντα περνάνε. Όσο όμως παραμένουν οι συνθήκες που δημιουργούν το Blues Rock, τόσο θα παραμένει κι αυτή η μουσική. Μη ξεχνάμε άλλωστε πως αυτό το είδος έχει δημιουργήσει τη δική του παράδοση παγκοσμίως και ιδιαίτερα στην Αμερική.

Πηγαίνοντας λίγο πίσω στο χρόνο, και συγκεκριμένα στη Νέα Ορλεάνη και στο Δέλτα του Μισισιπή κάπου στα τέλη του 19ου αιώνα, αφουγκραζόμαστε τη γέννηση ενός είδους μουσικής που εκπροσωπείται κατά κύριο λόγο από ανθρώπους και κοινωνικές ομάδες που βιώνουν καθημερινά την ανισότητα, τη φτώχεια και την εκμετάλλευση στο πετσί τους. Πάνω από 100 χρόνια αργότερα, στο σήμερα, τί έχει αλλάξει και τί έχει μείνει το ίδιο στις κοινωνίες που συνεχίζουν να μαγεύονται από αυτή τη μουσική;

Albert: Τα πράγματα αλλάζουν στη μορφή, αλλά μένουν σχεδόν ίδια στο περιεχόμενο. Κρατάμε λοιπόν τη μαγεία της μουσικής κι αυτό μας σώζει.

Fiona: «Όλα τριγύρω αλλάζουνε και όλα τα ίδια μένουν...» Ο ρατσιστής, ο φασίστας, ο εξουσιαστής ελλοχεύει μέσα μας και αυτόν πρέπει να σκοτώσουμε. Εκεί είναι η επανάσταση. Μέσα μας και στα μεταξύ μας παιχνίδια εξουσίας!

 

Altribe

 

Ποιές είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει ένα καλλιτέχνης σήμερα, κατά τη γνώμη σας;

Albert: Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι το πώς θα κρατήσει ζωντανή τη δημιουργική του φλόγα σε μια ολοένα περισσότερο εμπορευματική και μηδενιστική κοινωνία. Προκλήσεις επίσης αντιμετωπίζει ο καθένας απο την προσωπικότητα του και από το στενό του περιβάλλον.

Fiona: Συχνά λέμε σε μεταξύ μας συζητήσεις, ότι οι δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε και συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε ως καλλιτέχνες, μας τροφοδοτούν με έμπνευση και δύναμη - και ως ένα σημείο ισχύει. Αλλά οι καλλιτέχνες είμαστε ευαίσθητα όντα. Την αγάπη προς την τέχνη μας έχουμε και αυτή μοιραζόμαστε.

Τί μας επιφυλάσσουν οι Altribe για το άμεσο μέλλον; Κάποια ανοιξιάτικη ή καλοκαιρινή περιοδεία; Υπάρχει νέο υλικό στα σκαριά;

Fiona: Ετοιμάζουμε κάποιες εμφανίσεις στην Αθήνα και το καλοκαίρι συναυλίες σε όλη την Ελλάδα. Η επόμενη εμφάνισή μας είναι το Σάββατο 1 Απριλίου στο ΑΝ Groundfloor. Όσο για υλικό, πριν το καλοκαίρι να περιμένετε κάτι καινούριο!

Για το κλείσιμο, υπάρχει κάποιο μήνυμα που θα θέλατε να μοιραστείτε με το κοινό;

Albert: Αυθεντικότητα και βαθύτητα στη σχέση με τον εαυτό μας και με τους άλλους. Είναι ο μόνος τρόπος να λάβει νόημα η πρόσκαιρη ζωή μας.

Fiona: Θα συμπληρώσω, να ζούμε την κάθε μέρα με τόλμη και αφοβία!

Σας ευχαριστούμε πολύ και αναμένουμε με χαρά να σας δούμε από κοντά στο επερχόμενο live σας την 1η Απριλίου στο An Groundfloor!

 

Altribe

 

Τα Cookies συμβάλλουν στην καλύτερη εμπειρία σας κατά την πλοήγηση στον ιστότοπο του evart.gr. Με την πλοήγησή σας αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.