All you need is... Beatles
- Λεπτομέρειες
- Γράφει ο/η Λίνα Κακουλίδου Λίνα Κακουλίδου
- Κατηγορία: Blog Blog
- Δημοσιεύθηκε : 23 Οκτωβρίου 2015 23 Οκτωβρίου 2015
Oι Beatles, μια από τις μεγαλύτερες μπάντες του πλανήτη, έχοντας παραμείνει στη μουσική κουλτούρα πολλών ανθρώπων, συνεχίζουν να εκπέμπουν κύματα επιρροής και έμπνευσης προς όλες τις κατευθύνσεις. Είναι προφανές, ότι οι John Lennon, Paul Mc Cartney, George Harrison και Ringo Starr δεν ήταν τυχαίοι μουσικοί που συναντήθηκαν και άρχισαν να παράγουν μουσική. Ήταν τέσσερα αμιγή μουσικά ταλέντα που η άρτια μεταξύ τους χημεία ήταν ο καταλύτης για την παραγωγή των κομματιών που ακούμε ανελλιπώς ακόμη και σήμερα και ανατριχιάζουμε όπως όταν τα ακούμε για πρώτη φορά.
Το μουσικό γένος Beatles, έχει τις ρίζες του στο Liverpool της Αγγλίας και εμφανίστηκε το 1960. Βασική του τροφή αποτελούσαν τα είδη 50's rock and roll και η beat ενώ αργότερα ένταξαν στο μουσικό διατροφολόγιο τους πιο εναλλακτικά ακούσματα μεταξύ των οποίων και πιο ψυχεδελικά. Τα είδη Homo beatlensis, τους ακολουθούσαν πιστά σε πληθώρα συναυλιών ξέροντας απ'έξω όλα τα κομμάτια τους. Στα μέσα της δεκατίας του 60, εμφανίστηκε επίσημα το κλινικά διαγνωσμένο φαινόμενο της «σκαθαρομανίας» (Beatlemania), με κύρια συμπτώματα τις αλεπάλληλες λιποθυμίες πολλών εν ώρα συναυλιών του εν λόγου γένους και τη γενικότερη τρέλα που κατέκλυζε τον κόσμο που ερχόταν να τους παρακολουθήσει.
Δύο χρόνια μετά τη δημιουργία τους, κυκλοφόρησαν το πρώτο τους album με τίτλο "Please Please Me", με το ομότιτλο κομμάτι να δημιουργεί ακόμη και σήμερα αμφιβολίες σχετικά με το ποιο είναι το πραγματικό του περιεχόμενο. Κι ενώ για το πρώτο album η προετοιμασία διήρκεσε 5 χρόνια, για το δεύτερο ("With The Beatles") χρειάστηκαν μόλις 5 μήνες με τα κομμάτια να γράφονται υπό πιεστικές συνθήκες σε πούλμαν και σε ξενοδοχεία, όταν η μπάντα βρισκόταν σε ήσυχους χώρους. Στα κομμάτια αυτού του δίσκου δεσπόζει η λέξη "You" ("She Loves You", "Thank You Girl", "I´ll Get You") καθώς οι ίδιοι πίστευαν ότι είναι σημαντικό για κάθε κορίτσι στον συναυλιακό χώρο να νιώθει ότι το μουσικό κομμάτι που ακούει κάθε φορά, αναφέρεται στην ίδια. Ο δίσκος αυτός σκαρφάλωσε γρήγορα την πρωτιά στην Μ.Βρετανία και ήταν ο δίσκος που τους έκανε γνωστούς και στο Αμερικανικό κοινό χάρη στο λατρεμένο "I Want to Hold Your Hand".
Ανάμεσα στα επόμενα album που ακολούθησαν ήταν το "A Hard Day's Night" με τους Beatles να συμπληρώνουν κατά πολλούς το 100% της αυθεντικότητας τους και με τον Harisson να δίνει μια διαφορετική κιθαριστική πινελιά με την 12χορδη ηλεκτρική Rickenbacker.Το "Beatles for Sale" από το όνομα του και μόνο δείχνει τη διαμάχη της μπάντας εξαιτίας της πίεσης που υπέστησαν από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης καθώς ένιωθαν ότι θυσιάζονταν οι δημιουργικές τους φιλοδοξίες στο βωμό της ακροαματικότητας. Τον Αύγουστο του 1965, το album "Help!", που ονομάστηκε έτσι όταν ο John Lennon προσπαθούσε να ανακαλύψει τις πτυχές της ανασφάλειας του, αποτέλεσε το έναυσμα μιας αρκετάς γόνιμης και ώριμης μουσικής περιόδου για τους Beatles. Τον Δεκέμβριο του 1965 κυκλοφόρησαν το "Rubber Soul", ένα δείγμα πειραματισμού με αρκετά διαφορετικά στοιχεία σε σχέση με τα προηγούμενα album. H διαφοροποίηση αυτή είναι απόρροια της τότε συστηματικής χρήσης μαριχουάνας από την μπάντα που επιβεβαίωσε και ο Lennon αναφερόμενος στο "Rubber Soul" ως το "The Pot Album".
Ανοίγοντας πλέον περισσότερο εναλλακτικούς δρόμους, ακολούθησαν αριστουργηματικά album όπως το "Revolver" με τον ψυχεδελικό ήχο, το "Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band" με το πολυσυζητημένο cover album , το "Abbey Road" που που σήμερα συγκαταλέγεται ανάμεσα καλύτερα album όλων των εποχών και το 12ο και τελευταίο "Let it Be" που κυκλοφόρησε έναν μήνα περίπου μετά τη διάλυση του συγκροτήματος και αποτέλεσε έμπνευση για τη δημιουργία ενός ομότιτλου ντοκιμαντέρ λίγο μετά την κυκλοφορία του.
Όταν ο Paul McCartney ανακοίνωσε στις 10 Ιουνίου του 1970, ότι οι Beatles θα πάψουν να δουλεύουν μαζί, σίγουρα στιγματήστηκαν ψυχολογικά πολλοί λάτρεις της μπάντας και ειδικότερα όταν οι ελπίδες επανένωσης διαγράφηκαν με τον θάνατο του John Lennon. Παρ'όλα αυτά, τα συναισθήματα που κατάφεραν να προξενήσουν καθώς και η μουσική παιδεία με την οποία εμπλούτισαν τον κόσμο της μουσικής είναι στοιχεία που δεν φθείρονται όσα χρόνια και γενιές κι αν περάσουν και οι Beatles θα παραμείνουν αναλλοίωτα συνυφασμένοι στο μυαλό μας ως μια από τις καλύτερες μπάντες που υπήρξαν ποτέ.