Τάσος Νυφαδόπουλος
- Λεπτομέρειες
- Τελευταία ενημέρωση : 18 Ιουνίου 2021 18 Ιουνίου 2021
O Τάσος Νυφαδόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα στις 22 Μαΐου 1992. Είναι ένας αυτοδημιούργητος καλλιτέχνης που ξεκίνησε να ασχολείται με την ζωγραφική και την γλυπτική από την παιδική του ηλικία. Η συνεχής αναζήτηση νέων τρόπων έκφρασης τον οδήγησε στη χρήση πρωτότυπων υλικών για την γλυπτική όπως ανθρακονήματα, υαλοϋφάσματα, αραμίδιο και εποξειδική ρητίνη.
Εργάζεται στο εργαστήριο του στο Μαρούσι, όπου πριν από ενάμιση χρόνο ξεκίνησε την κατασκευή του γλυπτού «Κρίση», του πρώτου δημόσιου γλυπτού με θέμα την κοινωνικοοικονομική κρίση και τις συνέπειες της. Το έργο βρίσκεται μόνιμα στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης 602 Α στην Αργυρούπολη. Πέραν του έργου-γλυπτού «Κρίση» ο Τάσος Νυφαδόπουλος έχει δημιουργήσει δύο άλλες σειρές γλυπτών, τις «Παράπλευρες απώλειες» και τους «Εφιάλτες».
Η σειρά γλυπτών «Παράπλευρες απώλειες» αφορά τα θύματα πολέμου που ανήκουν στον άμαχο πληθυσμό και σκοπός της είναι να αναδείξει την αξία της ανθρώπινης ζωής. Προβάλλει την κάθε ξεχωριστή ανθρώπινη ύπαρξη με τρόπο μνημειακό σε αντίθεση με την προβολή των θυμάτων ως έναν απρόσωπο αριθμό. Το κάθε έργο έχει ως τίτλο ένα πρώτο όνομα, τονίζοντας την μοναδική προσωπικότητα του κάθε άνθρωπου.
Η σειρά «Εφιάλτες» αφορά τα προσωπεία που φοράμε καθημερινά στην ζωή μας. Σκοπός της είναι να αναδείξει την πολυπλοκότητα του ψυχισμού των ανθρώπων. Αποτελείται κυρίως από κεφάλια με καλυμμένα τα μάτια υποδηλώνοντας ότι σε πολλές περιστάσεις της ζωής μας φοράμε προσωπεία, κλείνουμε ή πρέπει να κλείσουμε τα μάτια. Βλέπουμε πρόσωπα που υποφέρουν από τα δεσμά του πέπλου που τα καλύπτει αλλά και πρόσωπα που χαμογελούν γαλήνια, έχοντας βρει εσωτερική ηρεμία.
Τα γλυπτά της «Μπλε» σειράς επικεντρώνονται στην σύνδεση μεταξύ της ανθρώπινης ψυχής και του σύμπαντος και έρχονται αντιμέτωπα με θεμελιώδη ερωτήματα σχετικά με τη φύση του ανθρώπου. Σκοπός των γλυπτών είναι να παρασύρουν τους θεατές να αφήσουν την σκέψη τους και τα συναισθήματα τους ελεύθερα, φέρνοντας τους πιο κοντά στην πραγματική τους φύση, στην πηγή τους. Ο Τάσος Νυφαδόπουλος μέσω των γλυπτών αυτών θέλησε να φτιάξει πύλες που θα οδηγούν τους θεατές στην αναζήτηση και την σύνδεση με το κάτι ξένο.
Στα έργα του Τάσου Νυφαδόπουλου εξέχουσα σημασία κατέχει ο χρυσός καθώς και η χρήση καινοτόμων, βιομηχανικών υλικών όπως ανθρακονήματα, υαλοϋφάσματα, ρητίνες, τα οποία παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της φόρμας του. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα έργα του μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του tasosnyfadopoulos.com.
Εκθέσεις
- Ατομική Έκθεση «Μπλε – Είναι κάτι ξένο» 2/12 – 30/12/2016 , Gallery Artower Agora , Αθήνα
- Ομαδική Έκθεση «On paper» - 15/8 – 21/8/2016, Gallery UntitledBCN, Gracia Festival 2016, Βαρκελώνη Ισπανία
- Ομαδική Έκθεση «Dissociative Experience Scales» 5/7 – 9/7/2016, Circuits & Currents, Αθήνα – συνεργασία με το Karlsruhe University of Arts and Design
- Ομαδική Έκθεση «три : Exhibit in Barcelona» 23/1 – 3/2/2016, Gallery UntitledBCN Βαρκελώνη, Ισπανία
Το έργο-γλυπτό «Κρίση»
Το γλυπτό «Κρίση» αποτελεί το πρώτο δημόσιο γλυπτό με θέμα την κοινωνικοοικονομική κρίση και τις συνέπειες της στον άνθρωπο και την κοινωνία. Είναι ο τρόπος του γλύπτη, Τάσου Νυφαδόπουλου, να αποτυπώσει στη συλλογική μνήμη την κραυγή της κοινωνίας που βιώνει τις επιπτώσεις των τεράστιων κοινωνικοοικονομικών αλλαγών των τελευταίων χρόνων, δημιουργώντας ένα ισχυρό σύμβολο που καθρεφτίζει τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Το γλυπτό έχει μέγεθος 6,8 μέτρα μήκος, 3,4 μέτρα πλάτος και 3,7 μέτρα ύψος . Τα κύρια υλικά κατασκευής του είναι ανθρακονήματα, υαλοϋφάσματα, εποξειδική ρητίνη, πολυεστέρας και σίδηρος.
Το γλυπτό επιχειρεί να προβάλει στο προσκήνιο τον άνθρωπο, πέρα από τις στατιστικές αναλύσεις και τους δείκτες της οικονομίας. Ένας αριθμός ή ένα ποσοστό πολλές φορές δεν είναι αρκετό για να παρουσιάσει τις πραγματικές διαστάσεις μίας κατάστασης, όπως αυτή που βιώνουμε τώρα. Σκοπός του είναι να περάσει ένα διαχρονικό και ταυτόχρονα διδακτικό μήνυμα για ολόκληρη την κοινωνία, καθώς κρίσεις θα παρουσιάζονται πολλές φορές στην ζωή μας κατά το ρουν της ιστορίας και οφείλουμε, μαθαίνοντας μέσα από τα λάθη μας , να τις προλαμβάνουμε και να τις αντιμετωπίζουμε έχοντας στο νου μας τις συνέπειες για το σύνολο της κοινωνίας αλλά και για τον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά.
Αποτελούμενο στο κύριο μέρος του από ένα πτωτικό δείκτη και έναν άνθρωπο με την τάση του σώματος του προς τα εμπρός αφήνει τον παρατηρητή να επιλέξει την κατάληξη της γεμάτης έντασης σκηνής που βλέπουμε, να ερμηνεύσει δηλαδή το αν η κίνηση του ανθρώπου θα τον φέρει σε μία καλύτερη κατάσταση ή όχι.
Φωτογραφίες από τις σειρές γλυπτών «Μπλε», «Παράπλευρες απώλειες», «Εφιάλτες» και το γλυπτό «Κρίση»: