Fuga, του Jordi Galceran στο Θέατρο Olvio

Τα σαββατοκύριακα στο θέατρο Olvio είναι διαφορετικά πια. Ήρθε η Fuga του Jordi Galceran σε μετάφραση της Μαρίας Χατζηεμμανουήλ και σε σκηνοθεσία του Νίκου Ορέστη Χανιωτάκη. Ένα έργο που ανέβηκε για πρώτη φορά στη Βαρκελώνη το 1998, μια κωμωδία ανατρεπτική ικανή να σε ξαφνιάσει και να σου φτιάξει το βράδυ. Η ομάδα που συμμετέχει σε αυτή την παράσταση δίνει τον καλύτερο της εαυτό και αυτό βγαίνει ομαλά στη σκηνή, κάνοντας τον θεατή να χαλαρώσει και να απολαύσει την όμορφη αυτή παράσταση. Ο βραβευμένος Καταλανός συγγραφέας, ο οποίος προτιμά να γράφει στα Καταλανικά, ήταν σε κέφια και το αποδεικνύει σε κάθε στιγμή της παράστασης. Μια ευφάνταστη παράσταση, με μια δυναμική που της δίνει την ταχύτητα να ανεβάσει την διάθεση κάθε θεατή στα ύψη.

Η παράσταση αυτή έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και αυτό δείχνει για μια ακόμα φορά πως στην Ελληνική θεατρική σκηνή ως επί των πλείστων γίνεται μια σοβαρή δουλειά, καθώς όλο και πιο συχνά βρίσκονται νέοι άνθρωποι που ψάχνουν τη δουλειά τους και επιλέγουν να κάνουν την έρευνα τους ώστε να ανεβάσουν κάτι νέο. Αν μοιάζει εύκολο να ανεβάσει κανείς μια ήδη ανεβασμένη παράσταση σε μια άλλη χώρα, μόνο εύκολο δεν είναι. Άλλωστε μια επιτυχία του εξωτερικού δεν εγγυάται και την επιτυχία στην Ελλάδα. Υπάρχει άλλο κοινό, άλλη κουλτούρα, άλλη εποχή, δεν είναι ίδιες οι συνθήκες από τη μια χώρα στην άλλη για να αρέσει σε όλους. Οπότε το να βρει κανείς μια παράσταση και να την φέρει στην Ελλάδα, δεν είναι καθόλου εύκολο. Όποιος όμως αποφάσισε να φέρει το Fuga στην Αθήνα έκανε τη σωστή επιλογή.

Η μετάφραση της Μαρίας Χατζηεμμανουήλ είναι απόλυτα ταιριαστή στα Ελληνικά δεδομένα και βοηθάει τους υπόλοιπους συντελεστές να κάνουν τη δουλειά τους ευκολότερη και καλύτερη. Ο Νίκος Ορέστης Χανιωτάκης με τη βοήθεια της Ισιδώρας Δωροπούλου και του Γεράσιμου Σκαφίδα, σκηνοθετούν την παράσταση. Η συνεργασία τους βγάζει μια αρμονικότητα ιστορίας και εικόνας στον θεατή και κάνει την παράσταση ακόμα πιο ελκυστική. Η συνεργασία βέβαια του Νίκου Ορέστη Χανιωτάκη με τον Γεράσιμο Σκαφίδα, συνεχίζεται μετά τον Κουλοχέρη του Σποκέιν στο ίδιο θέατρο, απλά σε αυτή τη παράσταση ο Γεράσιμος Σκαφίδας βοηθά στη σκηνοθέσια αντί να υποδύεται κάποιον ρόλο.

 

Fuga, του Jordi Galceran στο Θέατρο Olvio

 

Όλοι αυτοί φροντίζουν να ξεκινήσει η Fuga, η οποία βρίσκει έναν υπουργό που είχε παραιτηθεί πριν λίγες ώρες λόγω ενός σκανδάλου που του είχε αποφέρει μία βίλα, να προσπαθεί να αποφασίσει να αυτοκτονήσει. Σε αυτό το σημείο επιλέγει να καλέσει για πρώτη φορά στη ζωή του, όπως ισχυρίζεται, μια επαγγελματία που του είχε μείνει απωθημένο. Όσο περιμένει την παρέα του, η πόρτα χτυπά και εκεί αντί για τη γυναίκα που περίμενε εμφανίζεται μία πλασιέ! Αυτή είναι που ανατρέπει τα σχέδια του και με αυτό τον τρόπο ξετυλίγεται μια ιστορία που θα αλλάξει τη ροή της ζωής του υπουργού. Η πλασιέ συγκινεί τον πρώην υπουργό και ο έρωτας εμφανίζεται. Εκείνη θα του διηγηθεί τα προβλήματα της και ξαφνικά εμφανίζεται ένας βίαιος σύζυγος, αλλά και επαγγελματίας δολοφόνος και μια.... παράλυτη μητέρα! Οι ανατροπές είναι συνεχείς και έτσι διατηρείται ακέραιο το ενδιαφέρον του θεατή καθ’ όλη τη διάρκεια της παράστασης. Το τέλος φυσικά είναι και αυτό απρόβλεπτο και λογικά θα ξαφνιάσει πολλούς, μιας και η ροή της παράστασης σε οδηγεί σε πολλά διαφορετικά σενάρια.

Ο Αλέξανδρος Μυλωνάς, ως πρώην υπουργός, θα κινηθεί ανάμεσα στην απογοήτευση, τον πλούτο, την τέχνη (μιας και παίζει πιάνο και γράφει ποιήματα), θα επιστρέψει στη χαρά και στον έρωτα, θα φτάσει κοντά στον θάνατο, θα απομακρυνθεί και θα ξαναέρθει κοντά του, με πολλούς και απρόβλεπτους τρόπους. Με αυτά τα στοιχεία χαρίζει απλόχερα στο κοινό μια εξαιρετική ερμηνεία, κάνοντας τον θεατή να γελά συχνά και να απολαμβάνει την επιλογή του να παρακολουθήσει αυτή την παράσταση. Η Φαίη Ξυλά, στο ρόλο μιας πλασιέ, που προσπαθεί να πουλήσει άχρηστα πράγματα, υποδύεται μια γυναίκα επιφανειακά πληγωμένη, αλλά με πολλά μυστικά και τεράστιο μυαλό. Το ταλέντο και η αξία της ξεδιπλώνονται στο σανίδι και την κάνουν να διατηρεί τη λάμψη που τη διακρίνει ως ηθοποιό. Ο ρόλος δεν δείχνει να την προβληματίζει καθόλου και πραγματικά αξίζει το χειροκρότημα του κοινού.

 

Fuga, του Jordi Galceran στο Θέατρο Olvio Fuga, του Jordi Galceran στο Θέατρο Olvio

 

Ο Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος υποδύεται τον ρέμπελο σύζυγο της Χασίντα (Φαίη Ξυλά), που μάλλον είναι επαγγελματίας δολοφόνος, αλλά ίσως και όχι τελικά... αυτό θα το ανακαλύψει κανείς στην πορεία του έργου. Η ερμηνεία του είναι εξαιρετική, λες και το κάνει εδώ και πολύ καιρό, σα να του είναι κάτι φυσικό. Η Μπέτυ Αποστόλου, σαν πόρνη, κλέβει την παράσταση και με την φρεσκάδα και την ομορφιά της κλέβει το βλέμμα του κοινού που θέλοντας και μη της αποδίδει φόρο θέασης! Τέλος, ο Γιώργος Χρανιώτης είναι η έκπληξη της παράστασης, καθώς ως παράλυτη μητέρα της Χασίντα θα σας κάνει να μην σταματήσετε να γελάτε. Η συμμετοχή του είναι η πιο ξεκαρδιστική στιγμή της Fuga και θα είναι εκεί σε όλο το δεύτερο μέρος της, καθώς την παράσταση διακόπτει ένα ολιγόλεπτο διάλειμμα. Η συνολική διάρκεια της φτάνει περίπου τα 100 λεπτά. Ο Γιώργος Χρανιώτης λοιπόν τακτοποιεί την κωμωδία και με το ταλέντο του δένει τη συνταγή της επιτυχίας.

Η παράσταση συστήνεται σε όποιον θέλει να γελάσει και να απολαύσει το ταλέντο όλων των συντελεστών, με τη βοήθεια τριών ακόμα γυναικών: στα σκηνικά και στα κουστούμια της Άννας Μαχαιριανάκη, την επιμέλεια κίνησης της Νατάσας Παπαμιχαήλ και τον φωτισμό -χάρμα οφθαλμών- της Χριστίνας Θανασούλας. Οι παραγωγές του θεάτρου Olvio κάνουν πιο ζωντανό τον θεατρικό χάρτη της Αθήνας και αξίζουν συγχαρητήρια. Μακάρι η παράσταση να πάρει και μια παράταση, καθώς δείχνει να έχει μια ιδιαίτερη δυναμική την οποία σίγουρα την αξίζει.

 

Fuga, του Jordi Galceran στο Θέατρο Olvio

 

Πληροφορίες Παράστασης

 

Τα Cookies συμβάλλουν στην καλύτερη εμπειρία σας κατά την πλοήγηση στον ιστότοπο του evart.gr. Με την πλοήγησή σας αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.