Damirah - Lights and guns and fire live @ temple athens

Λίγες μέρες πριν υποδεχθούμε το νέο έτος, έμενε ένα ακόμη live που έπρεπε να πάμε για να προσθέσουμε στα "μικρά διαμάντια" του 2017... κι αυτό δεν ήταν άλλο από την παρουσίαση του πρώτου δίσκου των Damirah, "Lights and guns and fire", με τη συναυλία να ανοίγουν οι Nochnoy Dozor στο νεοσύστατο Temple Athens.

Νέα σχήματα, με νέα μουσικά πονήματα, σε νέο χώρο, λίγο πριν τη νέα χρονιά... εκ του αποτελέσματος, εξαιρετικός συνδυασμός! Ξεκινώντας από το "Ναό" στο Γκάζι, δε μπορείς παρά να προσέξεις πως έχει γίνει μια πραγματικά προσεγμένη δουλειά, με περίσσιο μεράκι. Από τη διαμόρφωση του χώρου μέχρι τα φώτα και φυσικά τον ήχο, που αποτελεί και το μεγαλύτερο ζητούμενο σε μια σκηνή που ήδη στον λίγο καιρό που λειτουργεί έχει φιλοξενήσει ουκ ολίγα αγαπητά σχήματα - γνωστά και μη. Αυτή την ευχάριστη αίσθηση ήρθε να συμπληρώσει και η μεγάλη προσέλευση του κόσμου. Για Πέμπτη βράδυ, εντός των γιορτών, με ψύχρα και ψιλόβροχο, για την εμφάνιση δύο σχεδόν άγνωστων σχημάτων, ήταν από ανέλπιστο έως και συγκινητικό το να μην πέφτει καρφίτσα στο πάλκο αλλά και στον εξώστη του Temple.

Στο προκείμενο όμως... και στους Nochnoy Dozor που άνοιξαν τη βραδιά. Ένα νέο σχήμα, με ντεμπούτο άλμπουμ προ των πυλών (που αδημονούμε να κυκλοφορήσει) και έχοντας πολλά να πει - και έχει ήδη αρχίσει να τα λέει επί σκηνής τους τελευταίους μήνες, από το New Long Fest και το Eurifest του καλοκαιριού, μέχρι τα ανοίγματα σε SubRosa και Mock Τhe Mankind. Με στυλ που φλερτάρει με το doom, δηλαδή σκοτεινό, ατμοσφαιρικό και ενίοτε ηλεκτρισμένο όσο πρέπει, οι Nochnoy Dozor συστήθηκαν με τις πρώτες ολοκληρωμένες συνθέσεις τους, πλαισιωμένες από δύο απίστευτες γυναικείες φωνές, της Λίνας και της Ρεβέκκας. Το ύφος τους θυμίζει αρκετά Universe217 - άλλωστε τα δύο σχήματα "μοιράζονται" τον Μάνο στην κιθάρα - διαμορφώνοντας ωστόσο το δικό του χαρακτήρα και τη δική του πορεία μέσα από τις πρωτότυπες πλην καταπληκτικές συνθέσεις του. Πάντως, όποιος λατρεύει τους U217 (όπως ο υποφαινόμενος), θα λατρέψει και τους Nochnoy Dozor, ιδίως αν έχει τη χαρά να τους ακούσει και από κοντά στα πλαίσια μιας εξαιρετικής εμφάνισης, όπως αυτή της 28ης Δεκεμβρίου στο Temple.

 

 

Σκυτάλη στο "τιμώμενο" σχήμα της βραδιάς, τους Damirah από την Πάτρα, για το "βάπτισμά" τους στο συναυλιακό σανίδι και την παρουσίαση του πρώτου τους άλμπουμ με τίτλο "Lights and guns and fire". Με τον Κώστα Ευθυμίου και τον Αλέξανδρο Γεωργίου στις κιθάρες, τον Άκη Παλαιολόγο στο μπάσο και τα samples και την Francesca Santarossa στα τύμπανα, το ψυχεδελικό ποστ ροκ σχήμα των Damirah ξετύλιξε το μελωδικό ταπεραμέντο του μιλώντας μας για... φώτα και όπλα και φωτιά! Παράλληλα, το video wall που συνόδευσε ολόκληρη την παρουσίαση του άλμπουμ, έδενε όμορφα με το μουσικό κομμάτι, συμβάλλοντας στην πειραματική ή/και "ποστ" ατμόσφαιρα που βγάζει άλλωστε και το ίδιο το άλμπουμ.

Έπειτα από ένα πλήρες και δυνατό live ήρθε και το ανάλογο κλείσιμο, ως επιστέγασμα μιας καθ' όλα άψογης εμφάνισης, με το "As a Child, I Always Dreamed of Fire", μια μελοποίηση από την ποιητική συλλογή "Αντάρτικο 2" των Δημήτρη Γκιούλου και Κωνσταντίνου Παπαπρίλη-Πανάτσα, με τη Στέλλα Μαγγανά στο ρόλο της αφηγήτριας επί σκηνής. Χωρίς βαρύγδουπες ή πομπώδεις τυμπανοκρουσίες, οι Damirah είναι ένα σχήμα που μόλις έκανε το "μπαμ" με μια πολύ καλή δουλειά που σίγουρα μπαίνει στα Top 10 νέα άλμπουμ που άκουσα το 2017. Τίποτα λιγότερο από το σεβασμό και τα συγχαρητήριά μας λοιπόν, τόσο για το άλμπουμ όσο και για την άρτια παρουσίαση, ενώ ευχόμαστε να τους ξαναδούμε σύντομα!

 

 

Τα Cookies συμβάλλουν στην καλύτερη εμπειρία σας κατά την πλοήγηση στον ιστότοπο του evart.gr. Με την πλοήγησή σας αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.